Voor sommige ondernemers is het schrijven van hun webteksten zo gebeurd, maar veruit de meeste ondernemers geen idee hebben waar ze moeten beginnen.
Als jij tot die laatste categorie behoort, is deze blog iets voor jou. Ik vertel je over 3 veelvoorkomende problemen van ondernemers die hun eigen websiteteksten schrijven. En leg meteen uit hoe je ze fikst.
Je website is een onmisbare tool om te groeien met je bedrijf. Als je het goed aanpakt, is je site:
- een soort fulltime medewerker die 24/7 jouw verhaal vertelt aan jouw favoriete publiek,
- een tool die informatie verzamelt van potentiële klanten
- en een middel dat zorgt voor meer toffe aanvragen en meer verkoop.
Probleem # 1: Je hebt je doelgroep niet helder
Stel je voor dat je de opdracht krijgt om een brief te schrijven aan… een vreemde.
Hoe zou je dan beginnen? Welke verhalen zou je vertellen? Zou je schrijfstijl nonchalant of formeel zijn?
Stel je nu voor dat je een brief schrijft aan je beste vriendin. Dat lukt veel makkelijker, toch? Je weet meteen hoe je dat moet doen. Ik weet zeker dat je direct 101 ideeën hebt, die je graag met deze persoon zou willen delen. Misschien iets grappigs dat je onlangs hebt meegemaakt of een uitdaging waar je tegenaan liep.
Als je niet duidelijk voor ogen hebt voor wie je schrijft, kun je dat vergelijken met schrijven naar een vreemde. Een heel grote groep vreemden – allemaal met verschillende karakters, doelen en problemen. Het is een onmogelijke klus om die allemaal in één tekst te bereiken.
Hoe fiks je het?
Denk voordat je begint met het schrijven goed na over het type klant dat je wilt aantrekken. Niet alleen de klanten die je in het verleden heeft gehad, maar ook je favoriete, het soort waar je er graag meer van wilt.
Wat hebben zij met elkaar gemeen? Bevinden ze zich in een bepaalde branche of op een bepaalde plek? Zijn het vrouwen, mannen, millennials, twintigers of veertigers?
- Vervolgens is het tijd om in hun hoofd te kruipen.
- Wat houdt ze ‘s nachts wakker?
- Wat levert ze stress op of kost ze onnodig veel tijd?
- Wat zijn hun verwachtingen en dromen?
- En wat is er allemaal mogelijk op het moment dat ze jouw hulp inschakelen?
Het kan zijn dat jij je op meerdere doelgroepen richt. In dat geval herhaal je de bovenstaande oefening dan voor die verschillende segmenten. Zo krijg je een veel beter idee van aan wie je je ‘brief’ schrijft.
Probleem #2: Je concentreert je op wat je verkoopt, niet op het probleem dat je oplost
Een veelgemaakte fout is dat ondernemers veel te veel schrijven over hun product of dienst, maar niets over het probleem dat ze daadwerkelijk oplossen.
Je herkent dit aan het opsommen van een heleboel feiten over je aanbod (zoals productspecificaties of je werkwijze). In plaats van te focussen op de voordelen en resultaten voor de klant die die aankoop doet.
Er zijn 2 belangrijke redenen waarom dit niet handig is.
Ten eerste hebben dit soort details – hoewel ze belangrijk zijn – weinig emotionele aantrekkingskracht op je lezer. En mensen kopen op basis van diepe, meestal onbewuste gevoelens (niet vanuit ratio).
Ten tweede maakt het focussen op dit soort eigenschappen je makkelijker vergelijkbaar met je concurrenten. Zonde, want het doel is nou juist om jouw product of dienst zo neer te zetten dat je iets unieks te bieden hebt.
Het lijkt misschien een kleine nuance, maar dit vraagt vaak een enorme mentaliteitsverandering van jou, als ondernemer. Je bent zo gewend om je bedrijf vanuit jouw perspectief te zien. Maar succesvol te zijn, is het essentieel om je onderneming te bekijken door de ogen en ervaring van je (potentiële) klanten.’
Zo los je het op
Maak voor elk van je producten of diensten een lijst van de voordelen voor jouw klanten. Voor zowel de korte als de lange termijn.
Neem je productkenmerken of werkwijze door en noteer daarbij per punt waarom elk van die onderdelen belangrijk is voor je klant. (Want die pluspunten van jouw producten of diensten zijn waarschijnlijk superduidelijk voor jou, maar misschien minder voor je klanten.)
En tot slot, lees je klantreviews of e-mails eens door en kijk naar welke taal zij gebruiken om te beschrijven hoe jij ze hebt geholpen. (Let vooral op ‘gevoels’-woorden!)
Die woorden, zinnetjes en quotes verwerk je allemaal in je teksten. Zo voelt het voor je lezers alsof je hun gedachten leest. Het stelt ze gerust en bevestigt dat jíj de persoon bent, bij wie ze terecht kunnen.
Probleem #3: Je kijkt wat anderen doen
Je liep vast met het schrijven van je teksten, dus je begon te Googlen, om even te spieken zien wat je concurrenten zeggen.
Een beetje inspiratie opdoen kan geen kwaad. Maar wees er wel voorzichtig mee en vraag jezelf af: wil ik hetzelfde zijn als mijn concurrenten? Of wil ik iets uniek neerzetten?
Het gebruiken van dezelfde woorden maakt je totaal niet onderscheidend binnen je branche. Bovendien heb je geen idee of de teksten van je concurrent überhaupt klanten opleveren.
Je eigen stem vinden, je eigen verhaal vertellen en je eigen merk creëren, is veel lastiger als je continu met anderen vergelijkt.
Hoe los je het op?
Stop maar, begin maar helemaal opnieuw (als je net als ik fan bent van Jochem Myjer, hoor je nu de stem van zijn Duitse vioollerares 😉)
Staar je niet blind op wat de rest in jouw branche doet en begin blanco.
Ja, die lege pagina is rete intimiderend! Maar zie het als een kans. Een leeg canvas voor jou om iets authentieks, echts en krachtigs te creëren.
Ga uit van jouw klanten. Jouw missie. Jouw waarden. Je persoonlijkheid. Jouw stijl.
Dat is je startpunt.
Voel je je nog steeds overweldigd? Laten we het samen doen!
In mijn Connecting the Dots traject begeleid ik je tijdens het schrijven van al jouw belangrijke websiteteksten. Je ontdekt de juiste woorden die bij je passen en tegelijkertijd zorgen voor meer verbinding met jouw lievelingsklanten.