Hoe maak ik een overzichtelijke website?

Wil je een website die logisch in elkaar zit en duidelijk is voor je lezers? Zo eentje waar je ideale klant gemakkelijk rond hopt van de ene naar de andere pagina. Begin dan niet gelijk met schrijven, maar denk eerst na over je websitestructuur.

Waarom is je websitestructuur belangrijk?

Heb je wel ’s geprobeerd een Ikeakast zonder de handleiding in elkaar te zetten? Niet te doen. Of nou ja, het lukt uiteindelijk misschien wel, maar echt lekker werkt het niet.

Dus waarom zou je je starten met schrijven zonder plan?

Een framework waaraan je de verschillende pagina’s van je website hangt:
– maakt het voor jezelf duidelijker welke teksten je precies nodig hebt
– helpt je hoofd en subpagina’s in te delen op basis van relevantie
– zorgt dat er een logische flow ontstaat van homepage tot eindpunt
– helpt straks bij de vindbaarheid van je website

Vaak wordt zo’n plan pas achteraf gemaakt en noemen we het de sitemap. Maar het is veel slimmer om dit framework voor je website al van tevoren te maken. Ik leg je uit hoe je dat strategisch aanpakt. 

1. Begin bij de basis

Vaak willen we te snel, het is slim om voor je begint met schrijven vanaf de basis met een frisse blik naar je bedrijf te kijken. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  • In welke branche zit ik?
  • Wie zijn m’n concurrenten?
  • Welke producten of diensten bied ik aan?
  • Wat zijn mijn tarieven?
  • Wat is mijn werkwijze?

2. Verplaats jezelf in jouw ideale klant

Het doel van je website is een no brainer: je wilt klanten aantrekken. Daarom is het essentieel dat je je in jouw lievelingsklant verplaatst. Deze vragen helpen je daar over na te denken:

  • Wie bezoekt mijn website? (Denk aan leeftijden, geslacht, etc.)
  • Waar zoeken zij naar?
  • Wat wil ik dat ze vinden / ontdekken?

3.  Brainstormen

Zodra je een duidelijk beeld hebt van jouw doelgroep, is het tijd jouw ideeën op papier zetten. Schrijf ze op een whiteboard, maak een Excel-spreadsheet of doe wat ik doe en gebruik post-its. Welke manier ook voor jou werkt, kies een methode en begin met brainstormen!

Tip: Brainstormen in je eentje kan natuurlijk wel, maar meestal is juist de wisselwerking met anderen een fijne manier om op nieuwe ideeën te komen. Bij deze stap hoef je nog niet in te zitten over de details. Het gaat er in deze fase om op te zorgen dat je alle basispagina’s hebt bepaald.

  • Wat zijn alle onderwerpen die je graag op je website kwijt wilt?
  • Welke onderwerpen zijn relevant genoeg om zelfstandige pagina’s te worden? Zijn er onderwerpen die op één pagina passen?
  • Ontstaat er een patroon? Vallen bepaalde onderwerpen al vanzelf onder één overkoepelend thema? Hoe zou je die categorieën kunnen noemen?

4. De juiste volgorde

Na de brainstormfase is het tijd om prioriteiten te stellen. Niet alles op je site kan even belangrijk zijn. Bepaal welke onderwerpen relevant genoeg zijn om ze een plekje in de hoofdnavigatie te geven. Beperk het aantal menu knoppen tot maximaal 7, om je lezers niet teveel opties te geven. Ik adviseer meestal om 4 tot 7 hoofd items aan te houden.

Bepaal welke sub pagina’s en sub sub pagina’s er allemaal onder het hoofdmenu passen. Verlies het doel niet uit het oog. Je wilt je sitebezoekers helpen snel en intuïtief  de informatie te vinden die ze zoeken.

Heb je meerdere producten of diensten die je aanbiedt? Beperk je in het hoofdmenu dan echt tot de belangrijkste, om je lezers niet te overspoelen met informatie. Waak ervoor om allerlei ingewikkelde pakketten te bedenken om maar zoveel mogelijk klanten te kunnen helpen. Als ondernemer denken we: hoe meer keuze, hoe beter. Maar geloof me, je lezer komt niet tot een keuze als hij te lang moet nadenken.

Bedenk of je een aparte tarieven pagina wilt of je prijzen bij de afzonderlijke producten en diensten zet. Hetzelfde geldt voor je werkwijze. Kun je een algemene pagina over je werkwijze schrijven of werkt het in jouw geval beter om je werkwijze op je dienstenpagina’s te noemen.

5. Heldere koppen

Gebruik paginatitels die meteen duidelijk maken wat er op de pagina staat. Het is afhankelijk van je doelgroep, maar over het algemeen geldt voor de paginatitels: hoe simpeler, hoe beter. Zeg dus niet: Leer me kennen à Over mij

6. Een logische flow en interne links

Je websitebezoekers brengen waarschijnlijk evenveel tijd door op pagina’s op een lager niveau als op de hoofdpagina’s. Veel mensen komen straks via zoekmachine op je website binnen, wat betekent dat ze op een pagina op elk niveau in de structuur kunnen belanden. Je kunt er niet van uitgaan dat ze altijd op je homepage beginnen.

Zorg ervoor dat de naam van elk onderdeel op je site duidelijk en uniek is, zodat je lezer meteen begrijpt waar -ie zit. Help je lezer straks gemakkelijk van de ene pagina naar de andere pagina te klikken door steeds na te denken welke andere pagina’s ook bij het onderwerp passen.

7. SEO

Ik heb het tot nu toe nog niet over vindbaarheid van je website gehad. Dat heeft een goede reden.

Als je je graag met zoekwoordenonderzoek bezig houdt, is het uiteraard slim om ook vanuit dit perspectief naar je websitestructuur te kijken. Start in dat geval met een zoekwoordenonderzoek waarbij je alle mogelijke zoekwoorden in kaart brengt. En koppel de belangrijkste keywords aan de pagina’s van je website.

Maar wat ik merk bij de ondernemers die ik spreek, is dat ze veel moeite hebben met SEO. Ze verkrampen op het moment dat ze moeten schrijven met die vindbaarheid in hun achterhoofd.

Is dat bij jou ook het geval?

Dan raad ik je aan om dit onderdeel bij het uitstippelen van je structuur en het schrijven van je teksten nog even los te laten. Denk bij het bepalen van je framework eerst vanuit je klant en vanuit wat jij graag wilt vertellen. 

Schrijven heeft geen zin zonder strategie

Strategisch nadenken over een logische opbouw zorgt ervoor dat je site straks veel gevoelsmatiger werkt voor je lezers. Wil je meer samenhang in alles wat je  bedenkt en maakt? Ben je klaar om de klanten aan te trekken waar je het liefste mee werkt? Ontdek dan mijn Connecting the Dots traject waarbij ik jou help een sterke websitestrategie te bepalen en een unieke schrijfstijl neer te zetten.