Interview met Eline

In de blogserie Words that Matter interview ik ondernemers die binnen hun vakgebied de kracht van woorden succesvol weten in te zetten. Zij bereiken dankzij hun online zichtbaarheid een groot publiek.

Eline van Dam

videograaf voor vrouwelijke ondernemers
Interview met Eline - Words That Matter

Wie ben je, wat doe je met je bedrijf en hoe lang ben je ondernemer?

Ik ben Eline en ben in februari 2019 begonnen als videograaf. Daar ben ik naast mijn opleiding marketing & sales mee gestart. Inmiddels maak ik online videomodules voor kennisondernemers, zoals coaches, trainers en consultants en personal branding video’s voor vrouwelijke ondernemers.

Hoe is het idee voor je onderneming ontstaan?

Vanuit mijn opleiding zat ik al in de bedrijfsbranche en besloot om als uitdaging naast mijn studie, bedrijfsfilms te gaan maken. Ik kwam in contact met twee vrouwelijke ondernemers en ontdekte dat wij op hetzelfde energieniveau zaten. En merkte bij het maken van hun video’s dat ik daar veel meer creativiteit in kwijt kon. Daarom besloot ik te switchen van bedrijfsvideo’s naar video’s voor vrouwelijke ondernemers.

Jij gelooft in de kracht van videocontent, hoe belangrijk is daarbij de kracht van woorden volgens jou?

Bij het uitkiezen van je woorden wil je de aandacht van je publiek pakken en vasthouden. Dat doe je door snel tot de kern komen en vooral niet teveel willen vertellen.

Video is kwetsbaar, jij moet het in één keer goed zeggen. Het is belangrijk dat je bij je verhaal steeds checkt: ‘Ja, dit klinkt zoals ik ben’ of ‘Nee, daar praat ik niet zoals ik normaal doe’. Je woordkeuze is heel belangrijk. Ik wil het geen bluffen noemen, maar je moet mensen soms wel hard prikken om met je woorden die aandacht van mensen te krijgen.

Welke tip heb jij voor ondernemers die een drempel voelen als het gaat om online zichtbaarheid?

Ken je die quote: ‘No one is you and that is your power’? Daar geloof ik in. Dat niemand het doet op de manier die jij het doet. Jij bent de usp van jouw bedrijf. Video gaat om jouw energie en is het maken van de connectie met jouw publiek. Wees erop voorbereid dat het niet in één keer wordt wat je wilt. Geef het tijd, het is vooral oefenen, oefenen, oefenen.

En hoe zit inhoudelijk met het delen van je verhaal? Welk advies heb jij voor ondernemers die denken: wat heb ik toch te vertellen?

Vind je het lastig om te bedenken wat je moet vertellen, kies dan een paar vaste onderwerpen uit. Dat zijn de onderwerpen waarover jij gaat delen. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. Ga op internet zoeken wat er over jouw onderwerp te vinden is en wat jouzelf prikkelt om te gaan lezen of bekijken. Kijk wat werkt voor jou en bedenk hoe jij daar een eigen draai aan kunt geven.

Doe jij zelf al je copywriting voor je website en social media?

Op je website en je social media moet je in woorden vertellen wat je van binnen voelt en wilt uitdragen. Dat doe ik nu zelf, want als ik ga schrijven, merk ik: ‘het klopt nog niet, ik kan het nog niet verkopen’. Zo’n proces, waarbij je die woorden gaat zoeken, helpt helder te krijgen waar ik het meeste bij voel.
Verder is het een kwestie van prioriteiten stellen. De teksten op mijn website móest ik schrijven, omdat ik mijn aanbod online wilde hebben. Maar het is nu nog veel spreektaal, dus de volgende stap is misschien om dat aan te passen of meer rekening te houden met SEO.

Waar moet een goede video aan voldoen volgens jou?

  • Begin met een hook; een pakkende zin waarin je mensen nieuwsgierig maakt naar wat jij te vertellen hebt. Je wilt direct die herkenning oproepen, van: ‘Dit voel ik precies.’
  • Intro: stel jezelf in één zin voor en geef direct aan wat jij te melden hebt: in deze video krijg je 3 tips om … en ga dan direct door naar die 3 tips.
  • Vertel wat je kijkers eruit halen: na de video weet je …
  • Hou de aandacht vast en probeer het verlangen bij iemand te kweken en steeds een stukje meer geven.

Hoe stel jij prioriteiten als het om content creatie gaat? Heb je bepaalde dagen of vaste momenten dat je aan je content werkt?

Ik heb geen strakke planning qua creatie. Maar ik heb wel mijn contentthema’s bepaald en alles wat ik deel moet daar omheen vallen.

Zo zorg ik dat ik iedere week op dinsdag of donderdag een video upload die binnen dat thema past en plaats ik elke dag stories. Zo betrek ik mijn volgers bij de content en neem ze mee, door in mijn stories aan te kondigen: ‘Hey, er komt hier een video over dat onderwerp’. Ik denk daarbij steeds na wat binnen dat contentthema aansluit om in mijn stories te delen of hoe het om te buigen is naar iets dat relevant is voor mijn volgers.

Besteedt jij werk uit en wat doe je juist zelf?

Ik heb bij het neerzetten van het productaanbod van mijn onderneming bijvoorbeeld de hulp ingeschakeld van een businesscoach die me de eerste maanden geholpen heeft. Zodra ik denk: ‘daar krijg ik geen energie van’, besteed ik het uit. Je voelt wanneer je dingen niet zelf moet doen. Bij de Instagram cursus die ik laatst organiseerde, heb ik de technische dingen, zoals het koppelen van het betaalsysteem, uitbesteed. En ook social media adverteren doe ik niet zelf.

Hoe ben jij in de afgelopen tijd gegroeid als ondernemer?

Tijdens mijn opleiding dacht ik: ‘ik wil meer’, maar het kwam er niet uit. En die bedrijfsvideo’s maken vond ik leuk, maar als persoon kwam ik daar nog niet in terug. Nu heb ik een doelgroep gevonden die past bij wie ik zelf ben. Mijn bedrijf is een verlengde van mij geworden. Het is niet afhankelijk van video, maar van mij en mijn expertise. Dus over 10 jaar zou ik ook zomaar spreker kunnen worden, of startende ondernemers begeleiden.

Neem een kijkje op Eline haar Instagram of op haar website.