Interview met Wil

In de blogserie Words that Matter interview ik ondernemers die binnen hun vakgebied de kracht van woorden succesvol weten in te zetten. Zij bereiken dankzij hun online zichtbaarheid een groot publiek.

Willemien van der Veen

online business en leiderschapscoach
Wil and the people interview

Wie ben je en wat doe je met je bedrijf?

Ik ben Willemien van der Veen, maar iedereen noemt me Wil, vandaar dat die naam ook in mijn businessnaam Wil + The People terecht gekomen is. Ik ben business- en leiderschapscoach en help creatieve ondernemers, zoals fotografen, mensen met een modeachtergrond, branding designers, coaches, om een licht en winstgevend bedrijf te creëren.

Binnen het online coaching programma SHINE ontwerpen we een bedrijf dat helemaal bij jou past. Op een manier zodat ‘t ook voldoende omzet geeft om er voldoening, plezier en een mooi leven uit te halen.

Waar staat ‘lichter ondernemen’ voor jou voor?

Lichter ondernemen heeft niets te maken met maar 4 uur per week werken. Het is op een speelse manier naar het ondernemerschap kijken. Elke dag nieuwsgierig naar je klanten kijken en inspelen op wat zij nodig hebben.

En ‘t is een mindset: plezier hebben met de klanten die je hebt en daar iets moois van maken. Waarbij het ondernemen niet ten koste gaat van je privéleven en je energie.

Hoe belangrijk is de kracht van woorden voor jou en de ondernemers die je coacht?

In m’n programma draait het voor een groot deel om je stem en de storytelling die je doet. Dat kan in allerlei vormen: een podcast, een video, een geschreven tekst. Als je maar de taal spreekt van je klant en daarin inspirerend en activerend bent. En dat activeren is vaak moeilijk.

Het begint al met het kiezen van je klant: één persoon kiezen waar je tegen praat. Als je niet weet tegen wie je praat, is het ongelooflijk lastig om een goede tekst te schrijven. Maar als je diegene letterlijk voor je hebt gehad, hebt gesproken, met haar hebt gelachen en gehuild. Dan weet je hoe ze denken en praten. Als coach ken ik mijn doelgroep door en door, omdat ik ze dagelijks spreek. Maar ook als bijvoorbeeld designer kan je dat bereiken. Dan moet je alleen wat meer moeite doen, om die nieuwsgierigheidsspier aan te zetten en te ontdekken: dit zijn de woorden die mijn doelgroep gebruikt.

Je geeft veel gratis kennis weg. Kun je uitleggen waarom je dit doet?

Door gratis waarde weg te geven kun je vertrouwen en credibility laten zien, waardoor mensen geneigd zijn te denken: ‘zij heeft iets bijzonders en ik wil met haar mee’.

En er zit een contentstrategie achter wat ik deel. Ik bouw mijn content in de vorm van blogs, m’n e-book en mijn masterclass zo op, dat je niet exact weet hoe je het moet doen. Je krijgt maar een stukje van de puzzel. En dat laatste stukje om die puzzel compleet te krijgen, krijg je pas als je m’n hulp als coach inschakelt.

Vind je het makkelijk om online zichtbaar te zijn?

Ik hou van praten en doe dat met liefde de hele dag. Maar dat vertalen in woorden waarmee je mensen meekrijgt, is een ander vak. Dat heb ik ook moeten leren. Daadwerkelijk iets online verkopen, daar moet je voor uit je eigen perspectief stappen en je in een ander verplaatsen.

Hoe schrijf je vanuit het perspectief van je klanten?

Ik ben in m’n hoofd veel verder dan mijn klanten. Dus ik moet constant terugdenken: waar zit mijn klant op dit moment: ‘Wat is -ie nu aan het doen? Waar loopt -ie tegenaan?’ Dat zijn niet dezelfde dingen als waar ik tegenaan loop. Ik kan wel vertellen waar ik ben met mijn bedrijf, maar daar heb je als klant niets aan, want daar ben je nog lang niet.

Dus ik probeer terug te gaan naar het niveau waar mijn klant zit en dat bedoel ik niet oneerbiedig, maar het is een ander niveau van ondernemen en kennis dan waar ik zit.

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit?

Ik gebruik een online schrijftool Zenpen.io, dat is een omgeving die is ingericht om te schrijven. Vaak begint het met één woord op papier zetten. Begin gewoon en blijf schrijven. Soms denk je ‘dit is megagoed, dit is een nieuwsbrief’ en soms denk je ‘what was I thinking?’. Veel komt vanuit je onderbewuste, waar al je wijsheid al in zit, dat komt er pas uit als je ervoor gaat zitten.

Ik heb m’n online programma geschreven, door elke ochtend een uur lang te gaan schrijven. Soms lukte dat wel, soms lukte dat niet. Ik ging gewoon schrijven, vanuit het perspectief van mijn doelgroep. Wat hebben zij nodig? Waar zijn ze nu? En dan kijken wat er omhoog komt, dat zorgt voor unieke content.

Welke tip heb jij voor ondernemers die een drempel voelen om hun verhaal te delen?

Begin met kijken wat je allemaal in je hoofd hebt gehaald over wat er mis kan gaan, wat mensen over je denken. Keer terug naar wat die saboteur in jou zegt; hoe ziet -ie eruit en wanneer komt -ie naar boven? Is dat aan het einde van de dag, wanneer je moe bent? Dan is het op dat moment misschien een moeilijker om een Instagram live op te nemen, dan aan het begin van de dag.

Daarnaast is het een kwestie van innerlijk leiderschap bij iemand naar boven halen. Waardoor je een bepaalde energie vertoont in je communicatie, zodat mensen daarin met je meegaan. Vaak herken je dat zelf niet. Tot iemand je daarop wijst: NU ben je op je best. Dan ontdek je: ‘Oja, dat is deze houding of wanneer ik dit zeg, dat onderwerp. Als je dat gaat perfectioneren, word je er beter in. Dan word je steeds zekerder in het delen van je verhaal.’

Wat kunnen we nog van Wil + The People verwachten?

Mijn doel is niet zozeer zoveel mogelijk online programma’s te maken, m’n focus ligt op het zoveel mogelijk helpen van mijn eigen community om geld te verdienen met iets dat ze leuk vinden. 

Ik hoop dat er vanuit het SHINE programma weer een groep mensen ontstaat, die ook weer andere mensen gaan helpen. Dat dit hét programma wordt voor iedereen met een creatief of helpend beroep die lichter wil ondernemen en het roer in eigen handen wil nemen. Omdat ik 100% zeker weet dat zij dat gaan redden met mijn hulp.

We zijn nu bezig met interviews van onze huidige klanten en daaruit ontstaan weer nieuwe programma’s, als vervolg van SHINE, zo hoop ik dat mijn klanten met mij mee groeien en we samen elk half jaar een level hoger gaan ondernemen. Deze programma’s zullen wat meer gericht zijn op online ondernemen, omdat ik daarin zelf ook hard gegroeid ben afgelopen jaar. Maar hierin pas ik ook mijn eigen strategie toe: ‘Volg het level van je klanten, en maak alleen waar nu vraag naar is’.

Neem een kijkje op Wil haar Instagram of op haar website.