Interview Mirjam Hegger

In de blogserie Words that Matter interview ik ondernemers die binnen hun vakgebied de kracht van woorden succesvol weten in te zetten. Zij bereiken dankzij hun online zichtbaarheid een groot publiek.

Mirjam Hegger

podcast expert
Interview met Mirjam Hegger - Words That Matter

Wie ben je, wat doe je met je bedrijf, hoe lang ben je ondernemer?

Ik ben Mirjam Heggers, podcast expert en help ondernemers met het starten van hun eigen podcast. Ik ben al in 2016 begonnen met podcasten, Mindful Parents. Daarin hielp ik ouders met opvoedstress. Daarna ben ik met mijn man, Sander, gaan samenwerken. We hielpen ondernemers met het laten groeien van hun online bedrijf. Sander deed losse projecten, zoals de Facebook advertenties doen, of website maken, emailmarketing en ik kon dat vanuit m’n marketing en communicatie achtergrond aanvullen.

In 2018 ben ik naast ons bedrijf al met de Hooked on Business Podcast begonnen. Mijn missie daarmee was: zorgen dat meer mensen een gezond bedrijf opbouwen. Die podcast liep goed, we hadden veel luisteraars, konden makkelijk toffe gasten vinden.

Na een aantal jaar wilde Sander meer de technische kant uit, meer doen met emailmarketing. Dus de vraag was: wat ga ík dan doen? Mensen zeiden: “Mirjam, het ligt voor je neus. Jij moét gewoon iets met podcasts gaan doen.” Vanaf 1 januari ben ik me daar op gaan richten en sindsdien is er een tsunami losgebarsten van mensen die met podcasten aan de slag willen

Wat maakt jouw business uniek, wat los jij op en voor wie?

Grote bedrijven als Nike, KLM, Ikea, Tinder gebruiken podcasts al voor hun brand story en verdienen er goed geld mee.

ZZP’ers laten die kansen nog liggen. Ik help mensen die zelf hun bedrijf runnen, een personal brand zijn met podcasten. Dat zijn met name dienstverleners, zoals een coach, consultant, financieel adviseur. Maar ook wel MKB’ers, zoals een kapper, schoonheidsspecialist.

Jij kletst makkelijk en hebt een natuurlijke manier van ‘freestyle podcasting’. Kan iedereen dat leren?

Ja, ik was er zelf van overtuigd dat ik dat nooit zou kunnen. Zei altijd: “Het is niets voor mij om al wandelend of onvoorbereid te gaan opnemen.”

Op een gegeven moment ging ik mensen helpen met hun eigen podcast. Toen hoorde ik mezelf tegen klanten zeggen: “Je moet gewoon beginnen. Pak gewoon je telefoon en neem het op.” Maar dat deed ik zelf dus niet. Daardoor klopte mijn boodschap niet. Ik help mensen graag met iets wat ik zelf ook heb uitgeprobeerd, zelf doe. Dus ben ik, hoe moeilijk ik het ook vond, begonnen.

Welke tip heb jij voor ondernemers die daar een drempel voelen?

Dat hoor ik zelf ook vaak. Ik kom zelf uit een klein dorpje in Zeeuws-Vlaanderen. Mijn ouders zijn voor mij heel bijzonder, maar ’t zijn hele normale mensen. Dus ergens zat bij mij ook dat stemmetje: “Wie ben ik nu om dit te vertellen, wie gaat er naar me luisteren?”

Je moet je niet laten leiden door die stemmetjes. Die zijn er toch en heeft iedereen. Zelfs Tony Robbins heeft ze. Het verschil zit ‘m in je laten leiden en jezelf leiden.

En maak een plan. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, maar denk wel eerst na: Wie is mijn doelgroep? Waarom ga ik podcasten: wil ik mijn netwerk vergroten of wil ik er geld mee gaan verdienen? Dat zijn twee ander doelen. En wat is de centrale vraag, de rode draad voor je podcast? Daarmee maak je het jezelf makkelijker. Omdat je weet: dit is mijn boodschap, hiervoor doe ik het. En daarmee maak je het je voor je luisteraars ook makkelijker om voor jou te kiezen. Ik heb hier een gratis podcast stappenplan voor gemaakt.

Een mooi voorbeeld is de podcast van ‘Damn, Honey’. Een platform dat draait om hoe je dealt met de shit die je als vrouw tegenwoordig te verwerken krijgt. Hun missie is: het leven van de moderne vrouw leuker maken. Als ze slagen in die missie, is hun podcast geslaagd.

Mijn missie met Hooked on Business: zorgen dat er meer gezonde bedrijven komen. De missie met m’n andere podcast, de Podcast Masters Podcast is: ervoor zorgen dat mensen op een gemakkelijke manier kunnen gaan podcasten, een succesvolle podcast starten of dat ze meer luisteraars voor hun podcast krijgen.

Hoe stel jij prioriteiten als het om content creatie gaat?

Voorheen was ik zeker 2 dagen per week met de content creatie aan de voorkant: Instagram posts, Facebook, Linkedin berichten. Inmiddels heb ik een copywriter die deze content maakt. Nu krijg ik een kant-en-klare contentplanning aangeleverd, check de tone-of-voice, verander soms wat en ben met 20 minuten klaar.

Want daarmee kan ik me richten op dat wat ertoe doet. Op de content creatie aan de achterkant. Voor m’n Academy bijvoorbeeld, omdat ik het belangrijk vind om te zorgen dat zij nog sneller, nog makkelijker, nog waardevollere content krijgen.

Was je terughoudend in het uitbesteden van je content?

Ik had daar wel een vooroordeel over, maar ben er totaal van teruggekomen. Mijn copywriter weet goed mijn tone-of-voice te pakken. Daarnaast kan ik tweaken hoe ik het wil hebben.

Waar moet de perfecte podcast volgens jou aan voldoen?

Als je naar de data kijkt, is een podcast perfect als de ‘plakkans’ groot is. Met de plakkans bedoel ik, dat mensen ‘m luisteren en blijven luisteren. Een platgeslagen begrip, maar die plakkans is het grootst als je authentiek bent. Als mensen veel van jou horen. Mensen vinden het moeilijk om ongefilterd, ongecensureerd zichzelf te zijn. Maar dat zou nog veel meer mogen.

De 3 ingrediënten voor een succesvolle podcast zijn wat mij betreft:

  1. De beweging die je in gang wil zetten, als je dat lukt. Je missie, zoals ik eerder omschreef van Damn, Honey en m’n eigen podcasts.
  2. Plezier, dat het jou als maker plezier geeft. Als je zelf enthousiast bent, krijgen anderen zin om naar je te luisteren.
  3. Een podcast moet bijdragen aan jouw bedrijfsdoelstellingen. Als je als bedrijf, ondernemer, personal brand, een podcast gaat beginnen, moet het niet voelen als een geld- en tijdverslindend project. Voor een bedrijfspodcast is het belangrijk dat het je meer klanten gaat geven, meer omzet gaat opleveren.

Kun je aangeven wat authentiek zijn voor jou is?

Toen ik bijvoorbeeld op Instagram deelde over de reis die ik doormaakte toen ik ging afvallen, kreeg ik daar veel reacties op.

Mensen zijn daarbij op zoek naar lessen. En om dat helder te kunnen zien, denk ik dat je dat proces al achter de rug moet hebben.

Een dipdag deel ik bijvoorbeeld niet zomaar. Dan denk ik eerst aan de waarde, wat kunnen mensen hiermee? Dus dan wordt het: ik had gisteren een dipdag, ik heb een lekker nummer opgezet en ben gaan dansen. Dan heeft dat waarde. Dan kunnen mensen denken: ik heb ook een dipje, ik ga dat ook ‘s proberen.

Je bent nog niet zo lang geleden je eigen Podcast Masters Academy gestart. Waar kwam dat idee vandaan?

Op 1 januari begon ik me te focussen op podcasts en deed onder andere interviews voor andere ondernemers. Toen kwam corona en kon ik niet meer naar events. Ik ging nadenken waar ik mensen mee kon helpen. En tegelijkertijd kreeg ik veel vragen van mensen: “Ik zit thuis, ik wil gaan podcasten, hoe doe ik dat?”

Daaruit ontstond het idee om al mijn kennis in een gratis challenge te delen. Maar het nadeel van gratis is dat je niet weet hoeveel mensen afhaken. Daarom besloot ik een dedicated groep tegen een klein bedrag te helpen. Dat hield in: 50 mensen op afstand helpen in een 3 daagse training een eigen podcast op te zetten.

Na die training verraste het me dat van die 50 een groot aantal hun eigen podcast waren gestart. Toen wist ik, hier zit veel meer in. En op 15 april heb ik de deuren van m’n Academy geopend. Nu leren mensen in 3 stappen hun eigen podcast op te zetten: bedenk, creëer, promoot.

Heb je nog content tips heb jij voor ondernemers?

Bedenk eerst wat jouw voorkeurscontent is. Is dat bloggen, video’s opnemen of podcasts maken. Kies iets dat bij je past.

Ga beginnen én maak een plan. Een podcast moet geen dingetje erbij worden. Het kan een duurzame bouwsteen zijn van jouw strategie. Je kan je podcast opnemen op video, vragen beantwoorden van mensen, er een blog van maken, of juist van een blog een podcast maken. Dan is het een content machine.

Neem een kijkje op Mirjam haar Instagram of op haar website.