Je wilt graag online beter gevonden worden, maar hebt werkelijk geen idee waar te beginnen.
Je hebt wel ’s gehoord over search engine optimization (SEO) en weet dat het belangrijk is om zoekwoorden te gebruiken.
Maar hoe doe je dat?
Je wilt liever geen lappen tekst op je site. Omdat je jouw sitebezoekers vooral wilt inspireren met mooie beelden.
Dat ‘inspireren’ snap ik helemaal en is iets wat ik creatieve ondernemers regelmatig hoor zeggen.
Als fotograaf, interieurontwerper of styliste of ander type visueel ingestelde ondernemer hoop je dat jouw portfolio voor zich spreekt. Dat jouw foto’s je stijl direct duidelijk maken.
Tekst is wat jou betreft van ondergeschikt belang.
Maar toch zijn woorden – ook als je een beroep hebt waar het draait om het visuele aspect – super belangrijk.
Mijn nummer 1 tip op het gebied van online vindbaarheid
Denk, voordat je ook maar een letter op papier zet, eens na over de vragen:
- Wat wil ik vertellen en waarom?
- Wie is mijn doelgroep?
- Waar heeft mijn lezer behoefte aan?
- Hoe zoeken ze daar naar in Google?
Staar je in dit stadium niet teveel blind op zoekwoorden, maar schrijf je copywriting in eerste instantie vanuit jezelf en jouw publiek.
Als de beelden die je deelt en je teksten niet gelijk inzoomen op die behoefte, dan haken je lezers af. Je wilt niet dat ze zich afvragen: ‘Zit ik hier wel goed?’ Dan zijn ze binnen een paar seconden weer weg. En dat doet meer kwaad dan goed, maar daar kom ik straks nog op terug.
Laat me je een voorbeeld geven. Julia is een fotograaf en op haar website legt ze A. direct uit wat ze aanbiedt en B. waarom jij als lezer dat zou moeten willen hebben:
Personal Branding Fotograaf voor vrouwelijke ondernemers
Legt jouw business en persoonlijkheid vast, zodat jij vol vertrouwen kunt laten zien wie je bent en wat je doet.
Je bent snel geneigd termen te gebruiken die je klant niet begrijpt. Maar wat is nou eigenlijk peronal branding? Het kan best even puzzelen zijn om die klantbehoefte te achterhalen en vaak zul je een laagje dieper moeten graven om te zien wat je klant écht wil.
Hoe noemt jouw klant – in de fase waarin -ie zit – je dienstverlening en wat is het resultaat dat je klanten van je verwachten? Dat is het belangrijkste aspect om te benoemen in plaats van het te hebben over een ‘personal branding sessie’.
Ik geef je nog een voorbeeld.
Een SEO-bedrijf kan hun bedrijf op de markt brengen door te zeggen dat hun klanten SEO-diensten willen afnemen.
Maar dat is niet wat de markt wil. Klanten willen een resultaat.
Wat ze met die SEO scan of optimalisatie willen bereiken, is meer verkeer naar hun website. En als je je nog meer verdiept in de uitkomst die klanten zoeken, is de dieperliggende behoefte niet alleen meer verkeer > maar ook meer verkoop > waardoor ze uiteindelijk een beter leven leiden.
Dus dat is waar je je in je teksten op kunt focussen. En pas in de volgende stap denk je na over de kansrijke zoektermen voor jouw site en verwerk je die in je teksten.
Meta titles en descriptions helpen mensen vanuit Google voor jou te kiezen
Als je wilt dat zoekers vanuit de lijst zoekresultaten in Google naar jouw site klikken, zorg je voor een aansprekende tekst die de nieuwsgierigheid van je lezers prikkelt om meer te lezen.
Dat doe je als eerste door het schrijven van de Meta title en Description. Dit zijn de titel en de alinea die je ziet in zoekresultaten.
Wist je dat je wat controle hebt over wat er in dat tekstje komt te staan? Google beslist uiteindelijk en laat hier soms andere informatie van de webpagina zien, maar toch is het slim om per pagina een boeiende, unieke titel en beschrijving te bedenken.
Waar je deze metatitels en beschrijvingen precies invoert verschilt en hangt af van het platform dat je gebruikt, zoals WordPress of Wix. Je webbouwer weet wel waar je dit kunt invullen of vraag hulp bij je platform. Als je je site zelf gebouwd hebt, Google je op ‘jouw CMS + metadescription invullen’.
Zo helpt de inrichting van je website bij het verbeteren van je vindbaarheid
Naast je copywriting en SEO is ook de inrichting van je website van groot belang.
Hoe ziet je homepage eruit?
Is het voor een nieuwe bezoeker direct duidelijk wat je doet?
En hoe zit het met de structuur van je site? Hoe leid je je bezoekers op een logische manier van de ene pagina naar de volgende?
Het menselijke aspect is inmiddels onmisbaar als het gaat om jouw online vindbaarheid.
Google weet precies hoeveel mensen er op je site komen, maar meet óók hoe lang ze op je site blijven.
Als dat optimaal is en sitebezoekers blijven rondklikken op je site, ziet Google dat en beloont je daarvoor door je een beter plekje te geven in de lijst met zoekresultaten.
Dat bereik je door goede foto’s aan te vullen met krachtige copywriting.
Verbinding maken met jouw droomklanten
In mijn Connecting the Dots traject help ik je bij het neerzetten van een sterke strategie en ontdek je hoe je jouw teksten zo schrijft, dat je makkelijker verbinding maakt met jouw lezers en lezers omzet naar klanten.