Rationele keuzes
Voorheen was ik bij het maken van keuzes altijd in de weer met lijstjes. Voors en tegens opschrijven. En had ik volop gedachten als: ‘Wat als dit misgaat? Wat als ik faal? Wat zullen anderen denken?’ Ik bleef maar wikken en wegen.
Ook vroeg ik aan iedereen in mijn omgeving om advies. Wat zouden zij doen als ze in mijn schoenen stonden? Het is fijn om verschillende perspectieven te horen. Maar hun oplossing hoeft niet per se jouw oplossing te zijn. Wat voor hen werkt, hoeft niet per se voor jou te werken.
Het is super om input van anderen te krijgen, maar het is nog krachtiger om naar binnen te keren en naar je eigen hart te luisteren.
Dat is waar jouw unieke antwoorden en wijsheid te vinden zijn. Jouw hart kent jou het beste, het weet wat je diep van binnen echt nodig hebt.
Je hoofd wil je vooral veilig houden
Begrijp me niet verkeerd. Er is niks mis mee om ook je gezond verstand te gebruiken bij het nemen van beslissingen. Maar realiseer je wel dat je hoofd als enige doel heeft om je veilig – binnen je comfortzone – te houden.
Je brein, is evolutionair geprogrammeerd om risico’s te minimaliseren en je te beschermen tegen mogelijk gevaarlijke situaties. In het verre verleden, toen menselijke overleving afhankelijk was van het vermijden van fysieke gevaren, was dit een cruciaal overlevingsmechanisme.
Het brein reageert snel op prikkels en maakt gebruik van bekende patronen en ervaringen om snel tot een conclusie te komen. Het is gericht op efficiëntie en snelheid.
Wanneer je voor een belangrijke keuze staat, zal je brein instinctief proberen je binnen de grenzen van bekende terreinen te houden, waar het zich veilig voelt. Het is bang voor het onbekende en vermijdt risico’s, zelfs als die risico’s leiden tot groei, ontwikkeling, of het volgen van je passies.
Het vraagt moed en bewuste oefening om naar je hart te luisteren en keuzes te maken die niet alleen veilig voelen, maar ook leiden tot persoonlijke groei en vervulling.
Hartkeuzes maken
Stel dat je een sociale verplichting hebt waar je tegenop ziet. Anderen rekenen op jou. De verwachtingen van anderen zegt dat je dit zou moeten doen, omdat het sociaal wenselijk is en je anders misschien als egoïstisch wordt gezien.
Echter, als je naar je hart luistert, voel je dat je eigenlijk behoefte hebt aan rust en tijd voor jezelf.
Een hartkeuze zou in dit geval zijn om eerlijk naar jezelf te luisteren en, ondanks de sociale druk, te beslissen om grenzen te stellen en tijd voor zelfzorg te nemen.
Je eigen geluk en welzijn op de eerste plaats zetten is allesbehalve egoïstisch. Het is juist een investering in jezelf, waardoor je op lange termijn beter in staat bent om anderen te ondersteunen.
Door op dit moment je rust te nemen, zorg je ervoor dat je later de headspace en energie hebt om weer ‘JA’ te zeggen wanneer iemand een beroep op je doet.
Oefening om keuzes te maken vanuit je hart
Om dichter bij mezelf te blijven, pak ik het maken van keuzes – ook door mijn opleiding als HeartMath coach tegenwoordig anders aan.
Wellicht heb jij ook iets aan deze oefening bij een volgend keuzemoment.
- Neem een moment om rustig te ademen en te checken hoe je je op dit moment voelt.
- Stel jezelf een vraag. Let op de eerste reactie die opkomt.
- Zijn je gedachten veroordelend, streng of heel zwart-wit? Dan zit je waarschijnlijk vooral in je hoofd. Komen je gedachten vanuit begrip, compassie en mildheid? Dat is de taal van je hart.
- En wat merk je in je lijf? Voel je een sprankeling of kriebel in je buik? Dan weet je ‘YES’ ik mag ervoor gaan. Voelt het juist zwaar of beklemmend? Dan is het misschien beter om het los te laten. Vertrouw op je hart om de keuzes te maken die echt bij jou passen.