De 4 domeinen van veerkracht

Hoe je je voelt en hoe je functioneert wordt grotendeels bepaald door vier belangrijke domeinen: fysiek, emotioneel, mentaal en gedrag. Deze onderdelen zijn nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar voortdurend.

Het is dan ook heel handig en helpend om inzichtelijk te maken hoe ze voor jou met elkaar in verband staan.

Het helpt je namelijk om bewuster te leven en effectief om te gaan met de uitdagingen en kansen waarmee je te maken krijgt.

4 domeinen van veerkracht

Een praktische schrijfoefening om jouw stressbronnen te herkennen

Een fijne eerste stap is het opschrijven van je belangrijkste stressbronnen en te noteren wat ze doen. Denk aan situaties in je leven die je spanning, angst, boosheid of stress bezorgen.

  • Dus welke emoties ervaar je?
  • Waar en hoe voel je het in je lijf?
  • Welke gedachten heb je?
  • En welk effect heeft dit op jouw gedrag?

Stel, een stressbron voor jou is dat je de lat qua werk enorm hoog legt.

Dan zou je overzicht er zo uit kunnen zien:

Stressbron: hoge werkdruk door te hoge verwachtingen van mezelf
Emotie: gespannen, onrustig, ontevreden, faalangst
Fysiek: spanning in je nek en schouders, oppervlakkige ademhaling, hoofdpijn
Mentaal: je twijfelt constant aan je eigen capaciteiten, je denkt dat je door de mand zult vallen
Gedrag: je neemt geen pauzes, maakt steeds langere dagen, je blijft jezelf pushen en staat constant AAN, je vergelijkt jezelf met anderen.

Door jouw stressbronnen zoals in dit voorbeeld op te schrijven, wordt je je bewust van wanneer jouw stresslevel toeneemt.

Vervolgens kan het je helpen om gerichte stappen te nemen om op een fijnere manier met jouw stressbronnen om te gaan. Hoe eerder je merkt dat iets of iemand jou triggert, hoe sneller en makkelijker je kunt ingrijpen.

Jouw weg naar veerkracht

Werken aan het vergroten van je veerkracht vergt tijd en inzet. Als je ondersteuning nodig hebt bij het omgaan met stress en het verbeteren van je welzijn, ben ik er om je te helpen de regie te nemen over je eigen welzijn. Het programma “Werken aan Veerkracht” van HeartMath Institute is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over hoe je hoofd & hart zo soepel mogelijk samenwerken.

Tijdens de coaching sessies leer ik je hoe je meer invloed kunt uitoefenen om je zo ontspannen en vitaal mogelijk te voelen, ongeacht de omstandigheden.