Draaglast
Draaglast is dat wat er van je wordt gevraagd. Voorbeelden van dingen die van invloed zijn op je draaglast:
- Werkbelasting (werkdruk, deadlines, sfeer, afwisseling)
- Privébelasting (de zorg voor je kinderen, mantelzorg)
- Karakter en eigenschappen (faalangst, neiging tot overanalyseren, pleasen)
- Ingrijpende gebeurtenissen (verlies van werk, verhuizen, relatiebreuk)
Draagkracht
Draagkracht is dat wat jij aankunt. Hoeveel je kunt dragen, hangt af van je interne capaciteit om met stress en uitdagingen om te gaan. Het gaat dan zowel om je mentale als je emotionele veerkracht.
Stel dat je een stressvolle situatie op je werk hebt. Mensen met een hoge draagkracht kunnen hier effectief mee omgaan. Bijvoorbeeld door duidelijk hun grenzen aan te geven of door om hulp te vragen.
Over hoeveel draagkracht jij beschikt, hangt van subjectieve factoren af. Als jij iemand bent die de lat heel hoog legt of als jij een periode slecht slaapt, kan dat je draagkracht (tijdelijk) flink verminderen.
Voorbeelden die je draagkracht kunnen vergroten:
- Werk, voldoening, energie (leuke collega’s, afwisselend werk)
- Lichamelijke conditie (voldoende beweging, gezond eten)
- Ontspanning (tijd voor jezelf)
- Sociale steun, contacten (partner, vrienden/vriendinnen, familie)
Vergroot je veerkracht en daarmee je draagkracht
Je veerkracht is de capaciteit om terug te veren na uitdagingen. Ieder mens beschikt over veerkracht. Het is dus niet erg om tijdelijk wat meer op je bord te hebben. Vaak kom je vanzelf weer in balans.
Pas als je draaglast gedurende lange tijd hoger is dan je draagkracht, kunnen problemen ontstaan.
Langdurige stress werkt op alle vlakken door. Het beïnvloedt je gedachten, emoties en je lijf. Je merkt dat doordat je anders gaat reageren op de mensen om je heen en op gebeurtenissen. Je krijgt bijvoorbeeld een korter lontje of blijft overmatig piekeren over iets kleins wat er misging op je werk en het lukt je niet om dit los te laten.
Het vergroten van je veerkracht verhoogt je draagkracht, waardoor je beter bestand bent om te gaan met veranderingen of stress.
Actief op weg naar meer balans en meer rust
Als je merkt dat je uit balans bent, is het belangrijk om stappen te zetten, waardoor je draaglast lager wordt of je draagkracht hoger. En het liefst natuurlijk allebei.
Je hebt hier zelf meer invloed op dan je denkt. Kijk bijvoorbeeld of je kleine, haalbare doelen voor jezelf kunt stellen. Dus ‘nee’ durven zeggen als dat nodig is. En zorg extra goed voor jezelf: gezond eten, voldoende slapen en bewegen. Als coach begeleid ik je om je veerkracht te vergroten en terug in balans te komen.