De uitknop van je hoofd

Ooit gewenst dat je hoofd een uitknop had? In mijn coachingspraktijk hoor ik het vaak: mensen die ervaren dat hun hoofd altijd AAN staat. De stroom van prikkels, (pieker)gedachten en to do’s gaat maar door. En dat volle hoofd? Dat zorgt weer voor gevoelens van overweldiging, onrust en stress.

Dat negatieve stemmetje op mute zetten

Helaas is het vinden van deze uit-knop in onze altijd-AAN wereld niet zo gemakkelijk. En in plaats van motiverende en positieve gedachten, klinkt dat stemmetje in je hoofd ook nog ‘s vooral negatief.

  • Waarom lukt het me niet?
  • Wat zei ik een stomme dingen, ze zullen wel denken
  • Zie je, ze vinden me niet aardig
  • Als ik ‘nee’ zeg, stel ik iedereen teleur
  • Nu lukte het, maar de volgende keer gaat het gegarandeerd mis

Hartcoherentie als resetbutton

Met zo’n 120.000 gedachten per dag kun je niet bepalen welke gedachten er in je opkomen. Waar je wel invloed op hebt, is de tijd en aandacht die je eraan besteedt. 

Je hebt een eigen geheime resetbutton. Een krachtige tool die je helpt meer rust te brengen in de hectiek van alledag. Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode die bestaat uit eenvoudige ademhalingsoefeningen en mindfulness technieken.

Het leert hoe je de balans tussen je hart en brein herstelt, en hoe je je hoofd makkelijker op pauze zet.

Zo hou je meer ruimte over om je te richten op dingen waar je hart een sprongetje van maakt. Dat ene idee waar je al een tijdje mee loopt of die droom die je graag wilt waarmaken.

Hoe werkt hartcoherentie?

Stel dat je een drukke dag op het werk hebt gehad. Zo’n dag vol met deadlines en vergaderingen, waarbij iedereen iets van je wil. Op het moment dat je thuiskomt is het soms lastig om de shift te maken en zit je hoofd nog steeds vol met allerlei werkdingen. Waardoor je je werk niet echt los kunt laten en thuis dus niet met je volle aandacht in het moment bent.

Met hartcoherentie neem je bewust een moment om te ademen, om jezelf te centreren en te focussen op het ritme van je hart. Je kunt het altijd en overal doen en het kost nauwelijks tijd en moeite. Je doet het bijvoorbeeld in de auto of op de fiets onderweg van werk naar thuis. En voordat je bij je voordeur aankomt, voel je de spanning van de werkdag van je afglijden. Zo kun je eenmaal thuis voluit genieten van de tijd met je partner, kind(eren), huisdier of je eigen gezelschap.

Of misschien heb je moeite om ’s avonds in slaap te vallen vanwege de constante stroom van gedachten die door je hoofd blijven razen. Door voor het slapengaan een paar minuten hartcoherentie te beoefenen, breng je je mind tot rust. Daardoor kom je sneller en dieper in slaap en wordt je ook nog ‘s uitgerust(er) wakker.

Wil jij die uitknop van je hoofd vinden?

Ontdek dan de kracht van hartcoherentie. Plan een kennismakingsgesprek om meer te weten te komen over hoe 1:1 coaching jou kan helpen.