Hoe kies je jouw woord van het jaar 2022 (en wat heb je eraan)

Naast het maken van een lijst met goede voornemens of het zetten van intenties, kun je ook kiezen voor één woord van het jaar. Ik kwam het tegen bij verschillende ondernemers en ik vond het zo’n mooi concept. In deze blog vertel ik je hoe je jouw woord van het jaar kiest, wat je ermee kunt en deel ik mijn eigen woord voor 2022.

Een nieuw jaar staat voor nieuwe mogelijkheden en een nieuwe start. We willen allemaal het beste uit 2022 halen. We hebben mooie plannen, intense verlangens en grootse dromen. Maar ga je ze ook bereiken of verdwijnen ze na een paar weken of maanden weer naar de achtergrond?

Een aantal jaar geleden ben ik gestopt met het maken van een lijst met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Simpelweg omdat ik er altijd een tikkeltje moedeloos van werd. Ik legde de lat veel te hoog, waardoor het me niet lukte die plannen waar te maken.

Een woord van het jaar is veel laagdrempeliger dan een hele waslijst met do’s en don’ts bijhouden. Eén enkel woord kiezen, kan je helpen als focus en een richting voor het komende nieuwe jaar. Het vormt een kapstok waar je al je doelen aan op kunt hangen.

Iets zinvols dat je door het jaar kan leiden en een kompas is tijdens de vele beslissingen in je leven. Iets dat je aanmoedigt om de beste versie van mezelf te zijn.

Stap 1: Brainstormen

Schrijf simpelweg op wat er in je hoofd opkomt als je nadenkt over waar je eind 2021 zou willen staan. Hoe wil je je aan het eind van dit jaar voelen over wat je bereikt hebt?

• Waar wil je naartoe groeien?
• Wat wil je loslaten?
• Welke eigenschappen passen daarbij?

Je kunt beginnen met reflecteren en terugkijken naar wat je anders zou willen doen ten opzichte van 2020 of visualiseren hoe je ideale toekomst eruit ziet. Al brainstormend krijg je een helder idee van de richting die je wilt inslaan of van er nu nog in je leven mist.

Stap 2: Maak een woordenlijst

Welke woorden komen er na de schrijfoefening in Stap 1 al spontaan in je op? Zet een timer op 15 minuten en begin de woorden die in je hoofd opkomen op te schrijven.

Heb je wat inspiratie nodig om je op weg te helpen? Denk dan aan woorden als:
• Versimpelen
• Focus
• Groei
• Moedig
• Inspireren
• Dankbaarheid
• Overvloed
• Consistentie
• Liefde
• Licht
• Opmerkzaam
• Balans

Woord van het Jaar 2021 inspiratie ideeën

Stap 3: Je favoriete top 3

Pak je woordenlijst erbij en loop er nog ’s doorheen. De kans is groot dat je een overkoepelend thema ontdekt tussen de woorden die je hebt opgeschreven.

Welke 3 woorden springen eruit voor jou? Er is geen goed of fout, want het kiezen van jouw woord is een persoonlijke keuze. Probeer het keuzeproces ook niet teveel te analyseren, maar vertrouw op je intuïtie.

Wat zegt je gevoel? Welk woord past bij je?

Stap 4: Kies je woord van het jaar

Oeh, nu komt er pijnlijk momentje. Een kwestie van kill your darlings. Het is tijd om uit jouw shortlist maar één enkel woord te kiezen. Je zult geneigd zijn om je favoriete woorden allemaal te willen houden. Maar hou het simpel. Want hoe simpeler, hoe makkelijker het wordt om verandering te bereiken, om doelgerichte stappen te zetten in 2022.

Zoek een woord dat voor jou ‘uitvoerbaar’ is. Een woord dat je ook echt dagelijks in de praktijk kunt brengen.

Heb je een woord uitgekozen? Geef jezelf dan een dag, een paar dagen of zelf een week de tijd om te voelen dat dit de juiste keuze is.

Stap 5: Een dagelijkse reminder

Nu je je woord van het jaar gevonden hebt, is het slim om het op te schrijven op plaatsen waar je het dagelijks ziet. Gebruik ‘m als startscherm van je telefoon, hang een kaartje op op je werkkamer, gebruik ‘m als screensaver op je laptop of schrijf ‘m op in je agenda.

Het woord van het jaar helpt je te concentreren op de gebieden die je wilt verbeteren of waarover je meer wilt leren.

Bonus: Maak een plan

Hou je net als ik van orde en structuur? Dan kun je ook omschrijven hoe je jouw woord van het jaar in je dagelijks leven wilt laten terugkomen. Geen ‘moetjes’, deze stap is puur bedoeld als een extra reminder voor jezelf.

Blok in je agenda wekelijks of maandelijks een halfuurtje om actief bij jouw woord stil te staan. Bekijk of je jouw woord de afgelopen tijd hebt toegepast in je leven en denk na of je ‘m op meer manieren terug wilt laten komen.

Dit was mijn woord voor 2021

Mijn woord voor 2021 was: energie. Ik heb een mooie quote opgehangen in mijn werkkamer. En heb voor mezelf kort omschreven wat dit woord voor mij persoonlijk inhoudt. Ik kwam bijvoorbeeld op:
• positieve energie, omdat ik dagelijks bewust wil kiezen voor een positieve mindset
• mijn energie verdelen tussen werk en privé
• energiegevers + energievreters, ik wil ontdekken welke dit voor mij zijn, zodat ik meer tijd en inspanning in m’n energiegevers kan steken en op een zo goed mogelijke manier met de energievreters om kan gaan

Dit is mijn woord voor 2022

Mijn woord voor 2022 is: vertrouwen. Dit woord vormt een reminder dat ik mag vertrouwen op mezelf en m’n vermogen om de juiste beslissingen te nemen. En dat ik mag geloven in de goedheid van anderen. 

In een prachtige spreuk van Little Universe las ik: 

“Je kunt erop vertrouwen dat het grotere geheel altijd voor jou werkt. Er is een plek voor jou, je hoeft alleen maar te gaan staan op de plek die voor jou gereserveerd is. Je bent precies waar je moet zijn en je hebt alles wat je op dit moment nodig hebt.”

Je begrijpt dat ik die print een mooi plekje in mijn werkkamer heb gegeven 😉

Dit is wat het je op kan leveren:

Een woord van het jaar is slechts een woord, totdat jij er iets mee doet. Jij staat aan het roer van je leven en hebt het vermogen om veranderingen aan te brengen en je koers te wijzigen.

Het kiezen van een woord van het jaar leidt je het hele jaar door. Zelfs als je ‘m van tijd tot tijd vergeet, zul je ‘m onbewust gebruiken bij het maken van bepaalde keuzes gedurende het jaar.

Laat jouw woord van 2022 een kompas zijn dat je leidt naar waar je heen wilt. 

Wat wordt jouw woord van het jaar?

Gebruik de kracht van woorden voor jouw bedrijf

In mijn Connecting the Dots programma gaan we de kracht van woorden inzetten voor jouw onderneming. Met fijne schrijfoefeningen, praktische tips & tricks en mijn persoonlijke schrijfcoaching ontdek je hoe je de juiste woorden succesvol toepast voor jouw business. Zodat je je lezers raakt en moeiteloos omzet naar klanten.