Zo maak je je volle hoofd leeg (+ krachtige oefening)

Je hoofd draait overuren. Je agenda staat bommetje vol en je maakt eindeloze to-do-lijstjes waar altijd meer bijkomt dan je af kunt vinken. Naast al die ‘moetjes’ is er gelukkig ook tijd voor leuke dingen. Maar toch… er is weinig ruimte om écht op te laden. Herkenbaar voor je?

Onrust en negatieve emoties

Als coach zie ik het bij veel mensen gebeuren: ze zitten (onbewust) in een rollercoaster aan emoties. En dat heeft serieus invloed op hoe je je voelt.

Momenten van geluk, gezelligheid en plezier zijn er zeker, maar ze worden regelmatig overschaduwd door irritaties, een gevoel van overweldiging of pure vermoeidheid.

Misschien merk je dit ook bij jezelf: je hebt een korter lontje, valt moeilijker in slaap of hebt regelmatig een opgejaagde gevoel. Het is dan alsof de verhouding tussen je positieve en negatieve emoties uit balans is, ergens tussen de 60%-40% of zelfs 70%-30%.

Die negatieve kant weegt zwaarder, terwijl je dat natuurlijk liever andersom ziet.

Bewustwording en rust in je hoofd, hart en lijf

Het goede nieuws is dat je negatieve emoties niet hoeft te negeren of ertegen hoeft te vechten. Acceptatie is de eerste stap. Door het erkennen van je emoties, zonder oordeel, ontstaat meer balans. Te midden van deze hectiek is het van essentieel belang om momenten van rust en balans te creëren.

Een krachtige techniek die ik met mijn cliënten deel, is de Notice & Ease techniek die van HeartMath Institute.

Hierbij observeer je eerst bewust wat er speelt. Je stapt als het ware even uit de draaikolk van emoties en observeert ze van een afstandje. Wat ervaar je op dit moment? Is het stress, frustratie of misschien angst? Het is belangrijk om deze emoties niet weg te duwen, maar ze te erkennen.

Vervolgens komt het tweede deel. Je laat je emoties toe, met een gevoel van mildheid en compassie naar jezelf. Dit creëert ruimte voor verandering. Je richt je aandacht op je hartgebied en ademt bewust in en uit. Met elke uitademing laat je wat van de spanning in je lichaam los.

Deze eenvoudige oefening brengt je in het moment, vermindert de impact van negatieve emoties en maakt plaats voor positieve gevoelens.

Het is een korte, maar superkrachtige manier om je batterij op te laden, waardoor je je energieker en fijner voelt.

Coaching bij spanning, onrust of stressklachten

Als HeartMath coach begeleid ik je om je bewust te worden van je emoties, maar ook om effectieve tools toe te passen om de balans te verschuiven. Zodat je stap voor stap minder negatieve emoties ervaart en meer ruimte creëert voor positive vibes. Je leert simpele, wetenschappelijk bewezen technieken die je helpen te verbeteren hoe je je voelt, stress te verminderen en veerkracht op te bouwen.