Innerlijk conflict
Je herkent het vast. Aan de ene kant heb je zo je eigen wensen, passies en emotionele behoeften. Aan de andere kant zijn er allerlei verplichtingen, verwachtingen en verantwoordelijkheden die voortvloeien uit je rol als ouder, partner, werknemer, ondernemer, of vriend(in).
De balans vinden begint bij bewustwording. Sta regelmatig stil bij wat je werkelijk voelt en wat je diep van binnen wilt bereiken. Dit vereist eerlijkheid tegenover jezelf. Wat zijn je passies, je doelen en maakt jou ultiem gelukkig?
Evenwicht tussen je werk en gezin
Een van de meest voorkomende gebieden waarop dit dilemma zich voordoet, is het vinden van de balans tussen werk en gezin. Werkverplichtingen botsen met kostbare momenten thuis, en vice versa.
Dat komt mede doordat werk en privé tegenwoordig zo gemakkelijk in elkaar overlopen. We zijn gewend altijd bereikbaar te zijn en daardoor kan het moeilijk zijn om letterlijk en figuurlijk de deur op kantoor dicht te doen en volledig in je rol als partner of ouder te stappen.
Net op het moment dat je kinderen enthousiast vertellen over hun schooldag, wordt je gebeld door een collega met een korte, dringende vraag. Wat doe je op zo’n moment? Of je wilt mee als hulpouder op schoolreisje, maar die dag blijkt precies tegelijk te vallen met die belangrijke vergadering. En ongeacht wat je ook kiest, schuldgevoel ligt op de loer.
Probeer om zowel op het werk als thuis prioriteiten te stellen. Maak een lijst van belangrijke taken. Dit helpt je om je tijd effectiever te besteden en ruimte te creëren. En dat betekent ook dat je soms ‘nee’ moet leren zeggen tegen extra werk dat buiten je normale uren valt. Of juist ‘nee’ zeggen tegen luizenpluizen op school als dat niet uitkomt. (Zonder schuldgevoel )
Wat mij altijd helpt is om te bedenken dat het niet alleen gaat de hoeveelheid tijd die je met je gezin doorbrengt, maar ook de kwaliteit van die tijd.
Zorg dat de tijd die je met je kinderen, partner of andere dierbaren doorbrengt, vrij is van werkgerelateerde afleidingen. Open communicatie met je werkgever en collega’s is daarbij essentieel. Als jij bijvoorbeeld vrijdag vrij bent, geef dan ook aan dat ze je echt alleen bij bloedspoed mogen bellen. De rest kan heus wachten tot na het weekend.
De invloed van externe verwachtingen
Daarnaast kunnen ook verwachtingen van vrienden, familie, en zelfs de maatschappij ook een rol spelen. Uit angst voor oordelen voel je je soms misschien gedwongen om keuzes te maken die niet in lijn zijn met wat je zelf wilt of voelt.
Het is menselijk om de mening van anderen belangrijk te vinden. We zijn sociale wezens en hechten waarde aan goedkeuring en erkenning.
Leer daarin te onderscheiden wat bij de ander ligt en wat bij jezelf ligt. Je kunt nou eenmaal niet bepalen wat anderen denken, voelen of van je verwachten.
Accepteer dat je niet verantwoordelijk bent voor hun percepties of verwachtingen. De meningen van anderen is vaak gebaseerd op hun eigen ervaringen, overtuigingen en angsten. Het is dan ook niet jouw verantwoordelijkheid om de emotionele bagage van de ander te dragen.
Inzicht krijgen door te schrijven
Dingen uitschrijven kan enorm helpend zijn om de chaos in je hoofd te ordenen. Vragen die je jezelf hiervoor kunt stellen zijn:
- Hoe belangrijk is de mening van deze persoon voor mij?
- Weegt hun mening op tegen mijn eigen gevoelens en behoeften?
- Wat zijn de mogelijke gevolgen van het volgen van hun verwachtingen voor mijn eigen welzijn en geluk?
Luisteren naar je gevoel
Luisteren naar je eigen gevoel betekent luisteren naar je hart. Trouw blijven aan wat je echt gelukkig maakt. Die gevoelens vormen de kern van wie je bent en wat je drijft.
Neem daarom regelmatig de tijd om (opnieuw) in te tunen op je hart. Dat doe je bijvoorbeeld door reflectievragen aan jezelf te stellen:
- Op welke manieren kan ik mijn tijd en energie beter verdelen tussen mijn persoonlijke behoeften en de behoeften van anderen?
- Hoe kan ik mijn eigen gevoel serieus nemen zonder anderen teleur te stellen?
- Wat zijn de echte verwachtingen die anderen van mij hebben? Zijn deze verwachtingen realistisch?
- In welke situaties voel ik me het meest vervuld en gelukkig? Hoe kan ik meer van deze momenten creëren in mijn dagelijks leven?
- Welke grenzen kan ik stellen om mijn eigen geluk te beschermen zonder anderen te schaden?
- Hoe kan ik mijn zelfcompassie vergroten en mezelf toestemming geven om prioriteit te geven aan mijn eigen behoeften zonder schuldgevoelens?
- Welke hulp kan ik inschakelen om een fijnere balans te vinden tussen werk en privé?
Durf jij te kiezen?
Soms zijn er veranderingen nodig in je leven om de balans te (her)vinden. Dit kunnen kleine aanpassingen zijn in je dagelijkse routine, zoals meer tijd voor jezelf vrijmaken. Maar het kan ook betekenen dat je grotere beslissingen moet nemen, zoals het veranderen van baan of het beëindigen van een vriendschap die je weinig meer brengt en alleen maar energie kost.
Als je merkt dat je stoeit met kiezen tussen je gevoel en verantwoordelijkheidsgevoel, overweeg dan coaching. Het is mogelijk om je hart te volgen, terwijl je ook je verantwoordelijkheden nakomt. Coaching helpt je bij het helder krijgen van je wensen en dromen en het stellen van doelen en stappen naar een meer evenwichtig en vervuld leven.