Surfen op de golven van je emoties

Soms heb je dagen waarop het voelt het alsof je de wereld aankunt. Andere dagen kruip je het liefst onder de dekens. Emoties horen bij leven en worden vaak beïnvloed door factoren waar we niet altijd grip op hebben. Negatieve gevoelens zullen er altijd zijn. Maar hoe je met deze emoties omgaan, kan een wereld van verschil maken.

Bewustwording

Eerder deelde ik al een schrijfoefening om je gevoelens in kaart brengen. Dit helpt je inzichtelijk te maken waar je je in het energielandschap bevindt.

Neem regelmatig de tijd om te zitten in stilte, zonder afleidingen, en richt je aandacht op je ademhaling en je innerlijke wereld. Merk de emoties op die opkomen zonder oordeel. Zijn ze licht en luchtig, of zwaar en bedrukkend?

Of houd een dagboek bij waarin je je dagelijks of wekelijks je emoties noteert. Schrijf op wat je voelde in verschillende situaties en probeer de oorzaken te achterhalen. Dit helpt je patronen te herkennen en dieper te begrijpen waarom je op bepaalde manieren reageert.

Emoties manifesteren zich vaak ook fysiek. Bij angst voelen we bijvoorbeeld een knoop in onze maag of gespannen spieren. Blijdschap voelt licht, energiek, sprankelend. Sta regelmatig stil bij die fysieke sensaties en probeer de emoties die eraan gekoppeld zijn te identificeren.

Accepteren wat er is: durven voelen

Het is menselijk om niet 100% van de tijd blij te zijn, en dat is oké. Het wordt problematisch wanneer we onze gevoelens wegstoppen, te lang in deze emoties blijven hangen, vooral als ze ons welzijn belemmeren.

Soms kunnen we zelfs boos of gefrustreerd raken over het feit dat we negatieve emoties ervaren, wat de situatie alleen maar ingewikkelder maakt.

Coaching biedt je de tools om met je emoties om te gaan. Het helpt je o.a. om bewust te kiezen hoe je reageert op dingen waar je geen invloed op hebt.

Goed voor je gezondheid

Barbara Frederickson, professor en schrijfster van het boek Positive Psychology, heeft aangetoond dat positieve emoties een sterk effect hebben op onze gezondheid. Haar advies? Streef naar het ervaren van 3x zoveel prettige emoties dan onprettige.

5 praktische manieren om te zorgen voor meer positiviteit in je leven

  1. Begin of eindig je dag bijvoorbeeld door drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.
  2. Doe iets vriendelijks voor een collega, vriend of zelfs een vreemde.
  3. Investeer je tijd en energie in dingen doen waar je blij van wordt. Plan bewust tijd in je agenda om te wandelen met een vriendin, om lekker uit eten te gaan of gewoon op de bank te hangen met een goed boek en een kop thee.
  4. Let op de woorden die je tegen jezelf zegt. Vervang negatieve zelfkritiek door positief taalgebruik.
  5. Zorg voor voldoende slaap. Slaaptekort versterkt negatieve emoties. Na een slechte nacht zie je dingen soms net wat somberder in. Op tijd naar bed dus als je merkt dat je door een negatieve bril begint te kijken.

Meer plezier, voldoening, succes en geluk

Als coach help ik je om je onprettige emoties niet weg te drukken, maar om ze beter te begrijpen en te accepteren. Door te leren surfen op je emoties, in plaats van te vechten tegen de golven, ontwikkel je veerkracht en ervaar je meer rust en balans. Of je nu coaching wilt op het gebied van werk of persoonlijke groei, samen brengen we in kaart wat jou gelukkig maakt. Vervolgens begeleid ik je om de stappen te zetten naar meer plezier en voldoening, zowel in je werk als in je persoonlijke leven.