Veerkrachtig zijn heeft betrekking op alle situaties in ons leven, zowel grote als kleine, waar we te maken hebben met veranderingen, uitdagingen en stress.
Ik geef je enkele voorbeelden waar je mee te maken kunt krijgen en waar veerkracht van je gevraagd wordt:
- Het aangaan van nieuwe uitdagingen, zoals een verhuizing, nieuwe baan of ouderschap
- Een meningsverschil met een vriendin of familielid of een kritische opmerking van een collega: veerkracht laat je beter omgaan met conflicten, helpt om open te communiceren en feedback minder persoonlijk te nemen.
- Bij reorganisaties of veranderingen op je werk moet je je aanpassen aan nieuwe collega’s en werkprocessen.
- Een onverwachte tegenslag zoals een lekke band, een project dat niet gaat zoals gepland, of slecht weer op je vrije dag.
- Omgaan met afwijzing, zoals een sollicitatie die niet succesvol verloopt.
In al dit soort situaties is veerkracht cruciaal. Het stelt je in staat om weer op te staan na tegenslagen, stress te verminderen en je innerlijke balans te behouden.
Veerkracht is als een mentale en emotionele superkracht die je in staat stelt om beter voorbereid te zijn op de onverwachte wendingen van het leven. Het maakt je flexibel en helpt je je hoofd koel te houden en verstandiger beslissingen te nemen, zelfs wanneer de druk hoog is.
Het vergroten van je veerkracht betekent niet dat lastige of spannende zaken als bij toverslag verdwijnen, maar het geeft je wel de tools om er beter mee om te gaan en er zelfs sterker uit te komen. Dat is in de eerste plaats fijn voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen.
Veerkracht en energie
Veerkracht en energie zijn nauw met elkaar verbonden. Je kunt je veerkracht vergelijken met je innerlijke batterij. Deze batterij slaat de energie op die je nodig hebt om met het leven om te gaan. Wanneer je een hoog niveau van veerkracht hebt, is je batterij goed opgeladen en voel je je energiek en in staat om uitdagingen aan te gaan. Je kunt helder nadenken, creatief zijn in je oplossingen en flexibel omgaan met veranderingen.
Maar als je veerkracht laag is, is je innerlijke batterij bijna leeg. Je hebt weinig mentale en emotionele energie om met moeilijke situaties om te gaan. Hierdoor kun je je uitgeput voelen, moeite hebben met concentreren en worstelen om taken effectief uit te voeren. Zelfs kleine tegenslagen kunnen je overweldigen en je herstel na een moeilijke periode kan langer duren.
Het vergroten van je veerkracht en het dichten van energielekken zorgen ervoor dat je over voldoende energie beschikt wanneer je het nodig hebt, en dat je beter kunt omgaan met uitdagingen en stressvolle situaties. Het stelt je in staat om met stress en tegenslagen om te gaan en na moeilijke tijden weer op te veren.
Energiemanagement
Energiemanagement gaat niet alleen over het fysieke aspect van je energie, maar ook over je emotionele, mentale en gedragsmatige energie. Je wordt je bewust van waar je energie naartoe gaat en leert zorgen voor een gezonde balans tussen inspanning en herstel. Hierdoor voorkom je dat je uitgeput raakt.
Veel voorkomende voorbeelden van energielekken zijn:
- Negatieve gedachten: Piekeren en je laten meeslepen door negatieve gedachten verbruiken veel energie. Het helpt om bewust te worden van je gedachten en te leren hoe je negatieve gedachten omzet in positieve en constructieve gedachten.
- Ongezonde relaties: Omgaan met bepaalde mensen kan veel energie kosten. Het is belangrijk om grenzen te stellen en te kiezen voor gezonde en ondersteunende relaties.
- Te veel verplichtingen: Overvolle agenda’s en geen nee durven zeggen kan leiden tot overbelasting en uitputting. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen en ook tijd voor jezelf in te plannen.
- Ongezonde gewoonten: Slechte voedingskeuzes, gebrek aan lichaamsbeweging en te weinig slaap kunnen allemaal bijdragen aan een laag energieniveau.
Je veerkracht vergroten begint met bewustwording
Sta eens stil bij momenten waarop je je energiek voelt en momenten waarop je je uitgeput voelt. Identificeer welke activiteiten je energie geven en welke je energie kosten. Soms zijn het kleine dingen, zoals negatieve gedachten of te veel tijd doorbrengen op social media, die stiekem onze energie wegzuigen.
Vervolgens kun je werken aan het dichten van deze energielekken. Het kan betekenen dat je bewuster omgaat met je tijd en prioriteiten stelt. Misschien helpt het je bijvoorbeeld om vaker nee zeggen tegen dingen die je energie kosten en ja zeggen tegen dingen die je energie geven.
Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende rust en herstel. We hebben allemaal rustmomenten nodig om op te laden, zowel mentaal als fysiek. Dit betekent vaker pauzes nemen, voldoende slaap krijgen en tijd maken voor ontspanning en zelfzorg.
Life- en businesscoaching
Als coach help ik je om je veerkracht te vergroten en je energie beter te verdelen. Samen werken we aan het dichten van energielekken en het ontwikkelen van helpende gewoonten. Op persoonlijk en/of werkvlak. Je zult merken dat je meer veerkracht hebt, beter leert omgaan met uitdagingen en meer energie overhoudt voor de dingen die er echt toe doen.