Jezelf vergelijken met anderen

Ken je dat gevoel? Je kijkt naar anderen om je heen en die stem in je hoofd fluistert dat je niet goed genoeg bent. Of je het wel kunt. We hebben allemaal wel eens momenten waarop we onszelf vergelijken met anderen, onze eigen capaciteiten in twijfel trekken, of onzeker zijn over onze prestaties.

Zelftwijfel kruipt langzaam je gedachten binnen en belemmert je zelfs om de stappen te zetten die je graag zou willen. Als ouder, als partner, op het werk – overal kunnen dit soort angsten en onzekerheden opduiken en je energie en vreugde wegnemen. Maar er is hoop. Door je veerkracht te vergroten kun je vol vertrouwen zijn wie je bent.

Waarom doe je het?

Het is menselijk om onszelf te vergelijken met anderen. We zijn sociale wezens en hebben een diepe, natuurlijke behoefte hebben aan verbinding en erkenning. We willen graag weten hoe we ons verhouden tot de mensen om ons heen en hoe we geaccepteerd worden in onze sociale groepen.

Daarnaast worden we vaak blootgesteld aan vergelijkingsmateriaal, zoals sociale media, waar we continu geconfronteerd worden met de levens en prestaties van anderen. Dit kan leiden tot het vergelijken van ons eigen leven, uiterlijk, vaardigheden en succes met dat van anderen.

Bovendien is die vergelijking vaak gebaseerd op oppervlakkige waarnemingen en onvolledige informatie. We zien vaak alleen het mooie leven van anderen, hun successen en hoogtepunten, terwijl we ons bewust zijn van onze eigen tekortkomingen en uitdagingen. Dit vertekende beeld zorgt soms voor onrealistische verwachtingen en gevoelens van ontoereikendheid.

Jezelf vergelijken - natuur bloemen

De impact van een negatief zelfbeeld

Het effect van constant vergelijken en zelftwijfel kan mentaal en fysiek een grote impact hebben.

Mentale gevolgen zijn onder andere een constant gevoel van onzekerheid, verminderd zelfvertrouwen en een gebrek aan motivatie. Je vraagt jezelf voortdurend af of je wel goed genoeg bent, of je bepaalde taken wel aankunt, en dit kan leiden tot een verlamming in actie. Door te twijfelen aan je eigen capaciteiten en prestaties, nestelen deze gedachten zich steeds dieper in je geest nestelen, waardoor het steeds moeilijker wordt om uit die negatieve spiraal te komen.

Fysiek kunnen de gevolgen zich uiten in symptomen zoals vermoeidheid, spanning, slaapproblemen, verhoogde stresslevels en andere fysieke klachten. Je ervaart bijvoorbeeld een onrustig gevoel in onze borstkas, een versnelde hartslag en oppervlakkige ademhaling. En al die spanning in je lijf heeft op zijn beurt een negatieve invloed op hoe lekker je in je vel zit.

Hoe stop je om jezelf constant met anderen te vergelijken?

Gelukkig zijn er meerdere manieren om zelftwijfel te overwinnen en je veerkracht te vergroten.

Bewustwording

Het is belangrijk om je bewust te worden van je vergelijkingsgedrag en zelftwijfel, en om de negatieve gedachten en patronen te herkennen die je tegenhouden. Dit bewustwordingsproces kan best een uitdaging zijn, omdat zelftwijfel vaak diep geworteld is en je je niet altijd bewust bent van die belemmerende gedachten, overtuigingen en gedrag waarmee je jezelf in de weg zit.

Als coach kan ik je ondersteunen bij dit proces van bewustwording. Samen onderzoeken we dan welke negatieve gedachten en overtuigingen je tegenhouden en welke patronen je belemmeren om veerkrachtiger te zijn. Ik moedig je aan om eerlijk naar jezelf te kijken en eventuele twijfels, angsten en onzekerheden onder ogen te zien.

Vervolgens werken we samen aan het opbouwen van zelfvertrouwen en het versterken van je veerkracht. Je krijgt concrete tools, technieken en inzichten om stap voor stap vooruitgang te boeken.

Zelfcompassie

Bij zelfcompassie gaat het erom dat je jezelf behandelt met vriendelijkheid, begrip en geduld, en accepteert dat niemand perfect is. Het is een proces van zelfacceptatie en het ontwikkelen van mildheid naar jezelf toe.

Kijk of en op welk vlak je (te) streng voor jezelf bent. Tijdens de coaching sessies help ik je bij het ontwikkelen van positieve en ondersteunende gedachten en woorden. Affirmaties zijn krachtige zinnen die je regelmatig herhaalt om je gedachten te herprogrammeren en je zelfvertrouwen te vergroten. Deze positieve en krachtige zinnen helpen je om je eigen waarde te erkennen.

Stel je voor dat je ’s ochtends in de spiegel kijkt en tegen jezelf zegt: “Ik ben niet goed genoeg. Ik kan het niet.” Wat denk je dat dit met je zelfvertrouwen doet? Die negatieve woorden beïnvloeden je gedachten, je gevoelens en uiteindelijk je gedrag.

Door jezelf met liefde en compassie toe te spreken, zoals: “Ik ben waardevol. Ik ben capabel.” creëer je een krachtige interne dialoog die je veerkracht vergroot. Door bewust te kiezen voor positieve en ondersteunende taal, geef je jezelf de ruimte om te groeien en bloeien.

Grenzen stellen

Door grenzen te stellen, bescherm je jezelf tegen negatieve invloeden. Als je merkt dat sociale media je triggert om te vergelijken met anderen en je zelfbeeld negatief beïnvloedt, is het slim om de tijd die je op deze platforms doorbrengt te beperken. In plaats van je negatief te laten beïnvloeden door de successen of prestaties van anderen, richt je op je eigen groei en vooruitgang.

Het is ook belangrijk om je te houden aan afspraken met jezelf. Wanneer je afspraken maakt en je eraan houdt, bewijs je aan jezelf dat je betrouwbaar bent en dat je op jezelf kunt vertrouwen. Dit draagt bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen en veerkracht.

Om je grenzen te bewaken is het helpend om je energiegevers en energienemers helder te krijgen. Kijk naar welke activiteiten, relaties of gewoonten je energie geven en welke je energie kosten. Zo hou je je energielevel in balans.

Hartcoherentie: balans vinden vanuit je hart

Hartcoherentie is een praktische en wetenschappelijk bewezen methode die je helpt om de balans tussen je hart en geest te herstellen. Door bewuste ademhalingsoefeningen en het richten van je aandacht op je hart, creëer je een harmonieus ritme. Dit brengt je lichaam en geest in een staat van balans en kalmte.

Wanneer jij aan jezelf twijfelt of jezelf met anderen vergelijkt, helpt hartcoherentie je om stress te verminderen, je (negatieve) emoties beter te reguleren en je veerkracht te vergroten. Door regelmatig hartcoherentie-oefeningen te doen, ervaar je meer innerlijke rust en lukt het je beter met zelftwijfel om te gaan.

[ Lees meer over Hartcoherentie ]

Wat levert het je op?

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je minder aan jezelf twijfelt. Om vol vertrouwen jezelf te kunnen zijn, zonder jezelf constant te vergelijken met anderen.

Het resultaat is dat je als ouder met meer zelfvertrouwen met de opvoeding van je kind(eren) bezig bent. Je zult jezelf (bijna) niet vergelijken met andere ouders, maar in plaats daarvan vertrouwen op je eigen intuïtie en capaciteiten.

Als partner ervaar je meer zelfverzekerdheid en verbondenheid. En in je werk ga je veranderingen en nieuwe uitdagingen met vertrouwen tegemoet en streef je je ambities na. Je maakt jezelf niet langer kleiner dan je bent, maar omarmt en durft te staan voor wie jij bent.

Coaching ondersteunt je op jouw reis

Deze blog is bedoeld om je aan te moedigen om jezelf wat minder met anderen te vergelijken en je eigen pad te bewandelen. Het is een uitnodiging om je bewust te worden van je vergelijkingsgedrag en zelftwijfel, en te werken aan het vergroten van je veerkracht.

Je hoeft dit niet alleen te doen.

Ik sta als coach voor je klaar om je te ondersteunen bij het ontwikkelen van een positieve mindset en een krachtige relatie met jezelf. Samen werken we aan het vergroten van je veerkracht, het creëren van meer zelfcompassie en het bewandelen van jouw unieke pad naar vervulling, balans en persoonlijk succes.

[ Plan een kennismaking ]