De positieve en negatieve kracht van woorden

Wist je dat elk woord dat je denkt en uitspreekt een krachtige impact heeft, zelfs als je het onbewust doet?

Woorden zijn niet zomaar woorden. Ze vormen de bouwstenen van je mindset en je leven. Ik geef je 2 voorbeelden van dingen die ik niet langer tegen mezelf zeg, gebaseerd op de neurowetenschap.

#1 “Dit is zo moeilijk/lastig/ingewikkeld/zwaar.”

 

Ons brein werkt bij dit soort negatieve uitspraken als een soort robot die braaf doet wat jij opdraagt. Dus als je zucht en steunt: “Dit is moeilijk”, dan gaan je hersenen op zoek naar bewijzen waarom dat inderdaad zo is. Het zoekt naar obstakels en hindernissen. En voor je het weet, lijkt de klus die voor je ligt onoverkomelijk.

Je kunt dit shiften naar positieve uitspraken, zoals: “Nieuwe dingen gaan me makkelijk af, ik mag een beginner zijn en ik kijk ernaar uit om te leren.”

#2 “Ik ben niet zo slim/mooi/succesvol/leuk/grappig als…

Wanneer jij jezelf continu vergelijkt met anderen en denkt dat je minder slim, mooi, leuk of grappig bent, stel je jezelf automatisch in een negatief daglicht. Je bevestigt je onzekerheden. Waarom zou je dat doen?

Wat als je in plaats daarvan denkt of zegt: “Ik ben uniek en ben goed in…”

Je stopt jezelf met anderen te vergelijken en gaat uit van jouw eigen talenten en mooie eigenschappen.

Voel je wat het met je doet om te kiezen voor positief taalgebruik?

Het betekent uiteraard niet dat je nooit een off-day mag hebben, maar zorgt er wel voor dat je niet voor eeuwig in dat rotgevoel blijft hangen.

Ben jij je al bewust van de kracht van je woorden?

Stel je eens voor dat je woorden kunt kiezen die je gevoelens van blijdschap, rust, lichtheid, geluk en voldoening bezorgen? Dat is waar ik je als coach graag bij help. Samen ontdekken we hoe je jouw innerlijke dialoog kunt transformeren en positieve veranderingen kunt brengen in verschillende aspecten van je leven. Ongeacht of je nu wilt werken aan meer zelfvertrouwen, meer balans, doelen wilt bereiken of gewoon je welzijn wilt verbeteren.

Stuur me een bericht om je aan te melden voor een kennismakingsgesprek of mail me via: sanne@words-that-matter.nl