Van een fixed naar een growth mindset

Als het gaat om zelfontwikkeling en persoonlijke groei zijn er twee krachtige concepten hoe we uitdagingen, leren en verandering benaderen: de fixed mindset en de growth mindset. Ontdek jouw mindset en bekijk hoe je van een fixed naar een groei mindset gaat.

De oorsprong en betekenis

De termen ‘Fixed Mindset’ en ‘Growth Mindset’ werden geïntroduceerd door psycholoog Carol Dweck.

Het baanbrekende werk van Carol Dweck in de psychologie legde de basis voor het begrijpen van hoe onze overtuigingen over leren en intelligentie van invloed zijn op onze prestaties en ons welzijn. Dweck ontdekte dat onze mindset, ofwel onze overtuigingen over onze eigen potentie en groeimogelijkheden, een cruciale rol speelt in onze prestaties en ons vermogen om uitdagingen aan te gaan.

Ze beschreef de fixed mindset als het geloof dat onze kwaliteiten en intelligentie onveranderlijk zijn, terwijl de growth mindset impliceert dat deze eigenschappen kunnen worden ontwikkeld door inspanning en leren.

Het hebben van een fixed mindset

In een fixed mindset geloven mensen dat hun eigenschappen, intelligentie en vaardigheden vaststaan en niet significant kunnen veranderen. Ik geef je een aantal voorbeelden van uitspraken van iemand met een fixed mindset:

  • “Ik ben gewoon niet goed in …., dus waarom zou ik zelfs proberen?”
  • “Als ik iets niet meteen begrijp, dan is het gewoon te moeilijk voor mij.”
  • “Sommige mensen zijn nu eenmaal natuurlijke leiders/vertellers/grappenmakers/sporters, etc, en ik ben dat niet.”
  • “Wat als het mislukt? Dan zal iedereen denken dat ik dom ben, dus ik probeer het liever niet.”
  • “Ik kan nooit een betere schrijver/fotograaf/ worden. Als het echt mijn talent was, zou het gemakkelijk zijn.”
  • “Ik ben nu eenmaal wie ik ben en dat kan niet (meer) veranderen.”

Mensen met een fixed mindset vermijden uitdagingen, omdat ze bang zijn om te falen en zo hun zelfbeeld te schaden. Ze hechten veel waarde aan bevestiging van hun bestaande vaardigheden en vermijden inspanningen die hun status quo kunnen verstoren. Fouten worden vooral als persoonlijke mislukkingen gezien, en feedback wordt vaak defensief ontvangen.

De kracht van een growth mindset

De growth mindset daarentegen gaat ervan uit dat onze eigenschappen en intelligentie ontwikkelbaar zijn door inspanning, leren en doorzettingsvermogen.

Mensen met een growth mindset omarmen uitdagingen en zien falen en fouten maken vooral als een kans om te leren en te groeien. Ze begrijpen dat hun potentieel niet vastligt en streven naar voortdurende ontwikkeling.

Deze mindset stelt hen in staat om uit hun comfortzone te stappen en veerkrachtiger te zijn bij tegenslagen.

Ik geef je een aantal voorbeelden van uitspraken die passen bij iemand met een groei mindset:

  • “Elke prestatie, hoe klein ook, is een stap in de goede richting.”
  • “Feedback is waardevol en helpt me om mezelf en mijn prestaties te verbeteren.”
  • “Ik kan dit nog niet, maar met oefening en inzet kan ik het leren.”
  • “Het is oké om nieuwe dingen spannend of ongemakkelijk te vinden. Dat betekent dat ik aan het leren ben.”
  • “Fouten maken is een normaal onderdeel van het leerproces. Ik leer ervan leren en het geeft me de kans om te groeien.”

Hoe verander je van mindset?

Het goede nieuws is dat onze mindset niet in steen is gebeiteld; we hebben de kracht om van een fixed mindset naar een growth mindset te verschuiven.

Je bent nooit te oud om de manier waarop jij denkt en naar dingen kijkt te veranderen.

In tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht, ligt ons brein niet ‘vast’, zodra we volwassen worden. Neuroplasticiteit bewijst dat we het vermogen bezitten om ons brein te veranderen en ons gedurende ons hele leven aan kunnen passen. Je brein blijft vormbaar en flexibel, en het kan nieuwe verbindingen tussen neuronen vormen naarmate we nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe dingen leren.

Het transformeren van een fixed mindset naar een growth mindset begint met bewustzijn en intentie.

Let bijvoorbeeld maar eens op je taalgebruik en vermijd absolute uitspraken zoals “ik kan dat niet” of “ik ben niet goed genoeg”. Woorden hebben de kracht om onze overtuigingen te vormen en te versterken.

Zodra je je bewust bent van dit soort negatieve gedachten en uitspraken, kun je ze vervangen door positieve en empowerende verklaringen, zoals “ik kan groeien door oefening en toewijding”.

In deze blog over zelfcompassie lees je hoe kritische gedachten kunt ombuigen naar iets positiefs.

De kracht van hartcoherentie

Daarnaast kan ook hartcoherentie je helpen om een switch in je manier van denken te maken. Door het afstemmen van je hartslag en ademhaling bereik je een staat van innerlijke balans en kalmte.

Deze fysieke coherentie heeft ook invloed op hoe we denken, voelen en reageren op situaties. Hartcoherentie draagt bij aan helder denken en het vermogen om bewuste keuzes te maken, wat essentieel is bij het omarmen van een growth mindset.

Ben jij klaar voor verandering?

Ongeacht je leeftijd en achtergrond heb je altijd de kans om te groeien van een fixed naar een growth mindset. Als je op zoek bent naar begeleiding en coaching bij deze transformatie, sta ik voor je klaar om je te helpen. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.