Hoe ga je om met ongevraagd advies? 5 tips

Ongevraagd advies is vaak goedbedoeld, maar je zit er niet altijd op te wachten. 5 tips om netjes met die ongevraagde adviezen om te gaan en toch dicht bij jezelf te blijven.

1. Luister actief

Vaak willen mensen gewoon helpen, ook al komt het advies ongevraagd. Luister naar wat iemand te zeggen heeft. Bedank de persoon voor hun input en laat merken dat je hun intentie waardeert.


2. Vertrouw op je eigen inzicht

Herinner jezelf eraan dat jij het beste weet wat voor jou werkt. Vertrouw op je eigen ervaringen, intuïtie en kennis. Maak keuzes die goed voelen voor jou, zelfs als ze anders zijn dan wat anderen adviseren. Uiteindelijk ben jij degene die de gevolgen van je beslissingen draagt.


3. Stel grenzen

Wees niet bang om grenzen te stellen als je merkt dat het advies te veel of ongewenst is. In zo’n geval kun je bijvoorbeeld zeggen:

  • “Bedankt voor je input, ik waardeer het dat je met me meedenkt.”
  • “Ik zal erover nadenken, dank je wel.”
  • “Interessant standpunt, ik zal het in overweging nemen.”
  • “Dank je voor je advies, ik zal zien wat voor mij het beste werkt.”
  • “Het is goed om verschillende perspectieven te horen, ik zal mijn eigen beslissing nemen.”
  • “Ik begrijp dat je het beste met me voor hebt, maar ik heb al een plan in gedachten.”
  • “Ik waardeer je zorg, maar ik heb ervoor gekozen om het op mijn eigen manier aan te pakken.”

4. Filter en reflecteer

Neem de tijd om het advies te filteren en te reflecteren. Ga na of er iets bruikbaars voor je bijzit dat je kan helpen bij het nemen van je beslissing. Advies waar je iets mee kunt, kun je meenemen in je overwegingen. Wat je niet kunt gebruiken, kun je gewoon naast je neerleggen. Uiteindelijk is het belangrijk om trouw te blijven aan je eigen inzichten en doelen, zodat je keuzes maakt die het beste bij jou en jouw situatie passen.

5. Zoek support bij de mensen die je hoog hebt zitten

Als je wel behoefte hebt aan advies, zoek dan steun bij mensen die je vertrouwt en die bekend zijn met jouw omstandigheden. Hun perspectief kan nuttig zijn, omdat ze jou goed kennen. Onthoud dat zelfs mensen die dichtbij je staan, hun advies soms door een gekleurde bril geven. Luister naar wat ze te zeggen hebben, maar trek uiteindelijk je eigen plan en beslis wat voor jou het beste voelt.

Eigen keuzes maken en je minder laten leiden door anderen

Advies is vaak gebaseerd op persoonlijke ervaringen en overtuigingen. Dus wat voor die vriendin zo goed helpt, werkt daarom niet per se voor jou. Als coach is mijn rol dan ook niet om jou te vertellen wat jij moet doen of wat mijn mening is over jouw situatie.

Wanneer je bij mij aanklopt, bespreken we eerst wat er speelt. Het lucht al onwijs op om je zorgen, angsten, problemen niet voor jezelf te houden, maar uit te spreken. Ik creëer een plek waar je vrijuit kan praten. Zonder je in te hoeven houden, kun je eigen gevoelens en gedachten te verkennen en te begrijpen.

Niemand ken jou en je leven beter dan jijzelf. Je hebt de inzichten en antwoorden al in je, zelfs als je dat nog niet door hebt. Ik stel 101 vragen die je helpen om zelf na te denken en tot oplossingen te komen. Je vergroot je zelfvertrouwen door eigen keuzes te maken.

En als jij tot eigen inzichten en beslissingen komt, voel je je ook meer verantwoordelijk voor de uitkomst. Dit zorgt ervoor dat je er niet 100% maar 200% voor gaat om die gewenste veranderingen door te voeren.

Ben je klaar om jouw eigen antwoorden te ontdekken en echte, blijvende veranderingen door te voeren? Plan een gratis kennismakingsgesprek.