Je innerlijk kind vinden en helen

Als volwassenen met verantwoordelijkheden en uitdagingen in ons leven, raken we soms het kind in onszelf kwijt. Het kind dat onbezorgd speelde, verwonderd raakte door de wereld om zich heen en vol overgave leefde.

Je innerlijke kind verwijst naar de emotionele, intuïtieve en creatieve kant van jou die je als kind was. Deze essentiële kern van wie je bent is er nog steeds. En het is van onschatbare waarde om af en toe stil te staan bij je innerlijke kind om te begrijpen hoe het je heden en toekomst beïnvloedt.

Wat is je innerlijk kind en wat heb je eraan om dit te ontdekken?

Het innerlijke kind is een begrip dat de sleutel kan zijn tot het begrijpen van jezelf op een dieper niveau. Het is dat deel van jou dat bestaat uit de herinneringen, gevoelens en verlangens van je kindertijd. Het is je onschuldige nieuwsgierigheid, vreugde en authenticiteit die soms diep weggestopt raken als we volwassen worden

Door stil te staan bij je innerlijk kind begrijp je beter waarom je in je volwassen leven op bepaalde situaties reageert en hoe je omgaat met je emoties. Door terug te gaan naar je jeugd en te reflecteren op je ervaringen, ontdek je waarom je bepaalde patronen, reacties en overtuigingen hebt ontwikkeld die je nog steeds beïnvloeden Dit bewustzijn helpt je om jezelf beter te begrijpen en biedt inzichten voor persoonlijke groei.

Journaling vragen aan jouw innerlijk kind

Schrijven helpt je dieper in contact te komen met je innerlijke kind en oude herinneringen naar boven te halen. Het stelt je in staat om dieper in je herinneringen en emoties te duiken, en om verborgen inzichten naar de oppervlakte te brengen.

Hier zijn enkele vragen om je op weg te helpen:

 1. Naar wie keek je als kind op? Dit onthult welke eigenschappen en waarden je in anderen bewonderd. En kun je zien hoe dit jou heeft beïnvloed?

 

 1. Beschrijf een moment uit je kindertijd waarin je je licht en zorgeloos voelde.
  Herinner je een moment waarop je je volledig vrij en gelukkig voelde. Wat deed je en waarom was dit moment zo speciaal?

 2. Als je een brief aan je jongere zelf zou kunnen schrijven, wat zou je dan zeggen? Dit biedt je de gelegenheid om liefdevolle steun en advies te geven aan het kind in jou.

 3. Wie was je beste vriendin toen je klein was? Wat maakte jullie vriendschap zo speciaal?

 4. Noem iets uit je jeugd waar je dankbaar voor bent. Is dat een bepaald persoon, een positieve ervaring of les die hebt geleerd?
 5. Wat was het moeilijkste deel van je jeugd? Denk na over de uitdagingen die je als kind hebt doorgemaakt. Hoe hebben deze ervaringen je gevormd?

 6. Wat was iets waar je als kind bang voor was? Denk aan je kinderlijke angsten. Hoe hebben deze angsten zich ontwikkeld en hoe hebben ze invloed op je volwassen leven?

 7. Heb je broers en zussen? Was je close met hen toen je opgroeide? Dit gaat over je familierelaties en de invloed ervan op je identiteit.

 8. Als je één ding aan je jeugd mocht veranderen, wat zou je dan veranderen? Dit helpt je om bewust te worden van eventuele onverwerkte gevoelens.

 9. Wat was jouw ‘veilige plek’ als kind? Dit laat zien waar je troost en rust vond.

De journaling vragen hierboven helpen je om op een laagdrempelige, speelse manier aan de slag te gaan met je innerlijk kind. Wil je dieper graven, dan is innerlijk kind werk wellicht iets voor jou.

Wat is innerlijk kind werk?


Innerlijk kind werk is een psychotherapeutische benadering die zich richt op het verkennen en begrijpen van de emotionele ervaringen en wonden die we als kind hebben opgedaan.  Het is een uniek en diepgaand aspect van coaching dat om een speciale benadering vraagt.

Bij diepe trauma’s of ernstige emotionele wonden uit je jeugd, kan de gespecialiseerde begeleiding van een professional met ervaring in innerlijk kind werk essentieel zijn. Een gespecialiseerde coach kan je ondersteunen bij traumatische ervaringen en begeleiding bieden bij het helen van diepe emotionele pijn.

Waarvoor je bij mij terecht kunt

Hoewel ik me niet specifiek heb gespecialiseerd in innerlijk kind werk, zet ik wel de kracht van woorden in om inzichten te verkrijgen en zo jouw persoonlijke groei te bevorderen. Als coach stel ik de juiste vragen en probeer ik ook een veilige en ondersteunende omgeving te bieden, waarin je deze diepere lagen van jezelf kunt verkennen. Woorden hebben kracht, en tijdens coaching-sessies vinden we de juiste woorden om herinneringen, emoties en patronen naar boven te brengen. Dit proces helpt je om bewust te worden van hoe je verleden je huidige denkwijze en gedrag beïnvloedt. Wil je jouw bewustzijn vergroten, positieve veranderingen stimuleren en jouw dromen en doelen bereiken? Dan ben ik er om je te ondersteunen.