Denk maar aan de kriebel die je voelt voor een belangrijk afspraak of presentatie of de spanning voor een wedstrijd.
Deze positieve vormen van stress houdt je gefocust en gemotiveerd, waardoor het helpt je prestatie te verbeteren.
Pas als je stress-level of uitdaging langdurig te hoog blijft, verlies je teveel energie en nemen je prestaties af.
Dat is de hyper-reactieve fase.
In deze fase wordt je reactiever en angstiger. Nadenken wordt lastiger, je geheugen begint te haperen, en je maakt meer foutjes. Ook raak je bijvoorbeeld sneller geïrriteerd of zie je sneller problemen (die er niet zijn).
De wet van Yerkes-Dodson: prestatie en stressniveau
De wet van Yerkes-Dodson is al in 1908 door psychologen Robert M. Yerkes en John Dillingham Dodson ontwikkelt en laat de relatie tussen opwinding (of stress) en prestatie zien.Het zegt dat er een optimale hoeveelheid stress is die nodig is voor optimale prestaties. Als we te weinig stress hebben (dus te ontspannen zijn), zijn we niet zo gemotiveerd om goed te presteren. Dat zie je aan de linkerkant van de grafiek. Als we te veel stress hebben (dus overweldigd of angstig zijn), kan dit ons ook belemmeren om goed te presteren. Dan zit je teveel aan de rechterkant van de curve. Je bent dus op je best wanneer je voldoende uitdaging én ontspanning hebt. Als je optimaal gebruik maakt van jouw talenten zonder jezelf uit te putten Aan jou de kunst om je sweet spot te vinden. Want die is voor iedereen anders. Waar sta jij op de curve? En herken jij het wanneer je op je best presteert en wanneer je in de overdrive gaat?Omgaan met stress en meer rust vinden
Als je merkt dat stress je overweldigt en je prestaties beïnvloedt, kan coaching een krachtig hulpmiddel zijn om veerkracht op te bouwen en stress beter te beheren.
Als coach help ik je je eigen stressniveaus te herkennen, inzicht te krijgen in je reacties op uitdagingen en begeleid ik je bij het vinden van jouw balans tussen uitdaging en ontspanning.