Moeite met keuzes maken

Het leven zit vol met keuzes, groot en klein. Variërend van simpele dingen zoals wat je moet eten tot de belangrijkste beslissingen over je carrière of relaties. Als je merkt dat keuzes maken je in een spiraal van twijfel en onzekerheid trekt, ben je zeker niet de enige. Keuzestress is een veelvoorkomend probleem.

Misschien voel je je verlamd door angst voor het maken van de verkeerde beslissing. Of misschien kom je in een eindeloze cyclus van ‘wat als’-scenario’s terecht, waardoor je geen duidelijke richting durft te kiezen. Gelukkig zijn er concrete manieren om keuzestress aan te pakken. Maar laten we beginnen bij het begin en eerst eens kijken waar keuzestress vandaan komt.

Help, ik kan niet kiezen!

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in een web van opties en mogelijkheden wanneer je voor een belangrijke keuze staat. Hier zijn enkele veelvoorkomende obstakels waar mensen die moeite hebben met keuzes maken tegenaan lopen:

  • Overanalyseren: te veel nadenken en het voortdurend afwegen van voor- en nadelen kan resulteren in geen beslissing nemen
  • Externe druk: de mening en verwachtingen van anderen kunnen je keuze beïnvloeden, zelfs als het niet in lijn is met wat je echt wilt.
  • Angst voor fouten: de angst om de verkeerde beslissing te nemen, kan je weerhouden om überhaupt een besluit te nemen.
  • Verlies van richting: een gebrek aan helderheid over je doelen en waarden kan het moeilijk maken om te weten welke keuze de juiste is.

Waarom verkeerde keuzes niet bestaan

Een andere reden waarom we kiezen zo moeilijk vinden is de angst om de verkeerde keuze te maken.

Maar eigenlijk bestaat er niet zoiets als een “verkeerde” keuze. Zoals Nelson Mandela ooit zei: “I either win or learn”.

Quote Nelson Mandela I never lose I either win or learn

Oftewel, elke keuze kan je iets waardevols leren. Zelfs als een beslissing niet de gewenste uitkomst heeft, leert het je wat over jezelf, je voorkeuren en maakt het duidelijker wat je echt wilt (of niet meer wilt).

Niet kiezen is ook een keuze

Als je het spannend vind om keuzes te maken kan het verleidelijk zijn om je beslissing maar voor je uit te schuiven en uit te stellen. Maar juist wanneer je niet kiest, houd je eigenlijk vast aan de status quo. Je laat de omstandigheden zoals ze zijn, zonder enige inspanning om een nieuwe richting in te slaan. Dit kan voortkomen uit angst voor verandering, twijfel aan jezelf of de behoefte om aan verwachtingen van anderen te voldoen. Wat het motief ook is, het resultaat is hetzelfde. Je blijft stilstaan in hoe het was. Een situatie die mogelijk niet langer bijdraagt aan je groei of tevredenheid. Hoe zonde is dat?

Concrete stappen om keuzestress te verminderen

Gelukkig zijn er bewezen strategieën die je kunnen helpen om met vertrouwen de juiste weg te vinden.

  • Stel prioriteiten: Identificeer je kernwaarden en doelen. Welke keuze ondersteunt deze het beste?
  • Breek het op: Grote beslissingen kunnen groots aanvoelen. Verdeel ze in kleinere stappen om het beter behapbaar te maken.
  • Visualiseer de toekomst: Beeld je in hoe elke keuze je toekomst kan beïnvloeden. Dit kan je helpen om helderder te zien welke richting het beste bij je past. Vind je dit lastig om voor je te zien, dan kan het helpen om een brief te schrijven aan je toekomstige zelf.
  • Stel een deadline: Geef jezelf een redelijke termijn om een beslissing te nemen. Dit voorkomt overmatig uitstellen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ik slaap er een nachtje over en morgenochtend bij het opstaan hak ik de knoop door.

Kiezen vanuit je hart

Een andere optie is om bij keuzes in te tunen op je hart. Dat klinkt misschien zweverig, maar is het absoluut niet. In plaats van puur te vertrouwen op rationele analyse en logica, nodigt het afstemmen op je hart je uit om dieper te graven. Dit betekent dat je aandacht schenkt aan je (onbewuste) gevoelens en intuïtie. Je hebt vast wel eens een moment ervaren dat je in een split second een knoop doorhakte en direct wist: JA, dit voelt goed, dit past bij mij. Als je dit interessant vindt, check dan ook zeker even deze blog over Hart intelligentie.

Van eeuwige twijfelkont naar knopen doorhakker

Door doelgerichte gesprekken en begeleiding kan ik je helpen om helderheid te krijgen over je doelen, waarden en verlangens. Ik bied een objectief perspectief en reik tools aan om eventuele belemmerende overtuigingen te doorbreken en verschillende opties te verkennen. Met mijn ondersteuning ontwikkel je een aanpak ontwikkelen voor het nemen van beslissingen die bijdragen aan jouw groei en succes.