Morning Pages schrijven: hoe werkt het en wat heb je eraan?

Morning Pages is een creatieve schrijftechniek die is bedacht door Julia Cameron en wordt beschreven in haar boek "The Artist's Way". Het is een eenvoudige maar effectieve manier om creativiteit te stimuleren en mentale blokkades te doorbreken.

Over Julia Cameron, de auteur en bedenker van de Morning Pages

Julia Cameron is een Amerikaanse schrijfster, regisseur, kunstenaar en docent. Ze is vooral bekend dankzij haar baanbrekende werk op het gebied van creativiteit en persoonlijke groei.

Ze schreef meer dan 40 boeken, waaronder “The Artist’s Way”. Dit boek wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke boeken over creativiteit van de afgelopen decennia.

Een belangrijk aspect van haar succes is haar holistische benadering van creativiteit en persoonlijke groei. Julia moedigt mensen aan om zich te richten op hun innerlijke creativiteit en hun eigen unieke stem te ontdekken, in plaats van zich te laten beperken door externe factoren zoals concurrentie, prestatiedruk en perfectionisme. Haar benadering is gebaseerd op het idee dat we allemaal in staat zijn tot creativiteit en dat het ontwikkelen van die creativiteit kan leiden tot persoonlijke groei en vervulling.

Hoe werkt het?

Het concept van de Morning Pages is simpel: schrijf elke ochtend drie pagina’s met de hand, nog voordat je aan je dag begint. De inhoud van de pagina’s is vrij, je hoeft niet na te denken over de kwaliteit of samenhang van wat je schrijft.

Het doel is om jezelf toe te staan ​​om vrij te associëren en je gedachten te uiten, zonder je zorgen te maken over het resultaat.

5 voordelen van het schrijven van Morning pages

  1. Vermindert stress: schrijven kan helpen om angstgevoelens en stress te verminderen. Door je gedachten op papier te zetten, haal je ze uit je hoofd en ontstaat een gevoel van rust en kalmte.
  2. Bevordert creativiteit: door dagelijks te schrijven, moedig je jezelf aan om nieuwe ideeën en inzichten te verkennen en te ontdekken.
  3. Verbetering van de focus: het kan je helpen om helderheid te krijgen in je gedachten en je doelen en prioriteiten voor de dag te bepalen.
  4. Verbetert de stemming: door het schrijven van positieve en dankbare gedachten, voel je je positiever en dankbaar over jezelf en je leven.
  5. Stimuleert zelfontwikkeling: het stimuleert zelfontwikkeling en persoonlijke groei te stimuleren. Door je gedachten en emoties te onderzoeken en te reflecteren, krijg je inzicht in jezelf en ontdek je wat je belangrijk vindt. Dit helpt je om jezelf te ontwikkelen en te groeien.

Conclusie: wat levert het op?

Door elke ochtend Morning Pages te schrijven, sta je jezelf toe ​​om mentale blokkades en belemmerende overtuigingen los te laten, wat je kan helpen om creatiever en productiever te zijn gedurende de dag. Het kan ook een geweldige manier zijn om jezelf te leren kennen en je gedachten en emoties beter te begrijpen.

Morning Pages kan een krachtige tool zijn voor iedereen die op zoek is naar meer creativiteit en focus in hun leven. Het vereist geen speciale vaardigheden of hulpmiddelen, alleen een paar minuten per dag en een pen en papier.

Dit is hoe ik het persoonlijk ervaarde

Na het lezen van ‘The Artist’s Way’ ging ik enthousiast van start met mijn Morning Pages. Maar al snel nadat ik begon, kwam de klad erin. Ik vond het moeilijk om vol te houden en ervaarde het schrijven als een moetje.

Dat is natuurlijk niet echt de bedoeling. Toch zie ik absoluut de toegevoegde waarde van het concept in. Daarom heb ik er nu mijn eigen draai aan gegeven en toegevoegd aan mijn ochtendroutine. Ik sta op en nadat mijn dochters naar school zijn, ga ik een halfuurtje wandelen. Dat helpt me om uit mijn hoofd leeg te maken. Eenmaal thuis, zet ik een bakkie koffie en pak mijn journal erbij. Soms komen er paar regels, op andere dagen blíjf ik schrijven. Alles is goed. Dit helpt me enorm om inzicht te krijgen in m’n gedachten, emoties en mezelf te leren kennen en begrijpen. Ook is het schrijven een ideale tool om m’n creativiteit op gang te helpen.

Wil jij beginnen met de Morning Pages of je eigen schrijfroutine creëren?

Schrijven begint met de commitment aan jezelf om daadwerkelijk te gaan schrijven. Je leert door te doen. Maar tegelijkertijd werkt het dus niet om te schrijven vanuit ‘moeten’. Ik nam een audio op die je kunt luisteren vóórdat je gaat schrijven. Een korte visualisatie ‘Unlocking magic stories’ die je helpt in de juiste schrijf flow te komen. Waarna het schrijven makkelijker gaat. Wil je ‘m ontvangen, stuur me dan een dm via Insta of neem even contact met me op, dan stuur ik ‘m naar je op.