Schrijfoefeningen voor meer zelfcompassie

Hoe buig je kritische gedachten die je hebt en de woorden die je gebruikt, om naar iets positiefs?

Ons brein is in staat om met beperkte informatie tot fantastische resultaten te komen.

Ideeën bedenken, oplossingen verzinnen, inspirerende verhalen vertellen zijn allemaal geweldige uitkomsten van wat onze hersenen kunnen.

Het risico is dat we gebeurtenissen in een mum van tijd interpreteren. Onze gedachten bedenken een logische verklaring van wat we zien, horen, denken en trekt conclusies, die niet altijd de waarheid zijn.

Als je negatief denkt: ‘ik kan niet goed schrijven’ kan dat ertoe leiden dat je daar van overtuigd raakt en daardoor schrijfwerk uit de weg probeert te gaan.

Hier zijn nog drie voorbeelden van hoe negatieve denkpatronen ons kunnen beïnvloeden:

  1. “Ik ben niet goed genoeg” – Als je constant denkt dat je niet goed genoeg bent, kan dit leiden tot vermijdingsgedrag in persoonlijke en professionele situaties. Je gaat misschien uitdagingen of kansen uit de weg, omdat je gelooft dat je ze toch niet aankunt.

  2. “Ik verdien geen succes” – Als je diep van binnen gelooft dat je succes niet verdient, zul je waarschijnlijk situaties vermijden waarin je je potentieel zou kunnen bereiken. Dit kan zorgen voor stagnatie in je carrière en persoonlijke ontwikkeling.

  3. “Ik ben altijd een mislukking” – Als je gelooft dat je altijd zult falen, kan dit je zelfvertrouwen verminderen en je belemmeren om nieuwe vaardigheden te leren of uitdagingen aan te gaan. Het kan zelfs leiden tot het vermijden van sociale situaties uit angst voor afwijzing.

negatieve gedachten ombuigen naar positieve gedachten

Hoe buig je de kritische, negatieve gedachten die je hebt en de woorden die je gebruikt, om naar iets positiefs?

Zelfbewustzijn en zelfcompassie zijn daarbij superbelangrijk. Je bewust worden van hoe je over jezelf denkt en tegen jezelf praat.

Marjon Bohré is psycholoog, trainer en gecertificeerd facilitator van de trainingsprogramma’s van Brené Brown. Ze helpt mensen veerkracht te ontwikkelen en hun perfectionisme los te laten. Marjon schreef een boek over ‘De Perfectieparadox’, over hoe we onophoudelijk streven naar een onhaalbaar ideaal. En toont in haar boek aan dat we daarmee onze ontwikkeling in de weg staan. In dit interview lees je er meer over.

Marjon deelt hieronder een fijne schrijfoefening om je zelfcompassie te trainen.

Een dagelijkse intentie zetten

Begin de dag met een leeg vel (digitaal) papier. En stel jezelf de vraag: Wat is mijn intentie voor vandaag en wat neem ik me voor?

Zoals: “Ik neem me voor om vandaag mild te zijn als ik een fout maak.”

Een dagelijkse intentie zetten helpt je zelfcompassie te trainen

Hier zijn nog drie voorbeelden van intenties die je kunnen helpen om vriendelijker voor jezelf te zijn, zowel in je werk als op persoonlijk vlak:

  1. “Ik waardeer mezelf voor mijn inspanningen, ongeacht het resultaat.” – Deze intentie helpt je te erkennen dat je waardevol bent, los van prestaties. Het helpt bij het verminderen van zelfkritiek, vooral als dingen niet zo gaan als gepland.

  2. “Ik respecteer m’n eigen grenzen en kan vriendelijk nee te zeggen als dat nodig is.” – Dit moedigt je aan om voor je eigen welzijn te zorgen. Het helpt je ook assertief te zijn en te voorkomen dat je jezelf overbelast.

  3. “Ik ben geduldig wanneer ik nieuwe vaardigheden aanleer.” – Deze intentie is nuttig als je jezelf toestaat om te groeien en te leren zonder de druk van onmiddellijk succes. Het kan je helpen om uit je comfortzone te stappen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Schrijf je eigen intentie op in een notitieboek of zet ’t op een post-it, zodat je het de hele dag kunt zien.

 

Wat zeg en denk je nu?

De meeste mensen schrikken ervan hoe onaardig ze tegen zichzelf zijn. Wat je over jezelf denkt of zegt, zou je nooit hardop zeggen tegen iemand anders. Schrijf dus eerst eens op wat je tegen jezelf zegt.

Hoe praat je tegen een vriendin?

Leg er dan eens een leeg papier naast en bedenk wat je in plaats daarvan zou zeggen tegen een collega of een goede vriendin. Als die persoon in zo’n situatie zitten, wat zou je dan tegen die persoon zeggen? 

Dus: “Ik maakte echt een stomme fout op die presentatie. Ik ben zo incompetent.” wordt dan bijvoorbeeld:
Iedereen maakt wel eens fouten, dat hoort erbij. Je hebt zoveel andere projecten succesvol afgerond, deze ene fout definieert jou niet. Je levert veel waardevolle bijdragen.”

En: “Ik denk dat ik niet goed genoeg ben voor mijn partner. Ik ben altijd onzeker over wat hij/zij van me vindt.” zou kunnen worden:
Je bent geweldig zoals je bent. Als je partner niet ziet hoe speciaal jij bent, zou hij/zij niet bij je zijn. Probeer jezelf te zien zoals anderen jou zien – als een fantastische, zorgzame persoon die het waard is om geliefd te zijn.”

Schrijf dit eens verder voor jezelf uit.

Reminder voor meer zelfcompassie

Hang die tweede boodschap op, als een compassievolle reminder voor jezelf. Geef het een plek waar je het iedere dag ziet. En zorg ervoor dat je continu wordt herinnerd aan dit soort positievere ontwikkelgerichte boodschappen.

Door je intenties dagelijks te herhalen en er bewust naar te handelen, kun je een positiever en liefdevoller zelfbeeld ontwikkelen. Het vraagt oefening, maar met de tijd zul je merken dat bewustzijn en zelfcompassie een natuurlijke reactie wordt, zowel in je werk als in je persoonlijke leven.

Zelfcompassie: liever worden voor jezelf

Zelfcompassie, vriendelijk zijn naar en begrip hebben voor jezelf, is essentieel voor innerlijke rust.

Schrijven biedt een veilige ruimte waarin je jezelf zonder oordeel kunt verkennen. Je geeft jezelf de ruimte om je innerlijke dialoog te onderzoeken en te verschuiven van zelfkritiek naar zelfcompassie. Schrijven helpt ook je om jezelf met mildheid en begrip te benaderen, zoals je dat zou doen bij een goede vriend(in). Door woorden aan je gedachten en gevoelens te geven, ontstaat er acceptatie.

Verlang jij naar meer rust en zelfvertrouwen? Als coach help ik je o.a. de kracht van schrijven in te zetten om je zelfcompassie te vergroten.