Schrijfoefening om perfectionisme los te laten

Als je gaat doen in plaats van denken. Als je begint met het vertellen van jouw verhaal, in jouw woorden. Als je jezelf niet langer verstopt en laat zien wie je werkelijk bent, gebeuren er geweldige dingen.

Marjon Bohré is psycholoog, trainer en gecertificeerd facilitator van de trainingsprogramma’s van Brené Brown. Ze schreef het boek ‘De Perfectieparadox.’ Hierin deelt ze hoe we met z’n allen continu streven naar een onbereikbaar ideaal. En hoe we daarmee onze groei in de weg zitten. In dit interview lees je er meer over.

De schrijfoefening hieronder helpt je perfectionisme los te laten.

  1. Pak een onderwerp dat al een tijdje door je hoofd spookt. Misschien heb je er zelfs al wat krabbels over op papier gezet. Maar voelde het tot nu toe te wankel om er iets over te delen.

  2. Waarom raakt dit onderwerp je? Waarom voel je de urgentie om er iets over te schrijven? En wat heb je erover te vertellen?

  3. En hoe voelt het om plezier te mogen hebben tijdens het schrijven en het idee van perfectie los te laten?

  4. Wat je nú schrijft, is jou beste kunnen op dit moment. Hoe voelt om je verwachtingen bij te stellen en de lat op haalbare hoogte te leggen? Om te streven naar excellentie in plaats van een onhaalbaar ideaalplaatje? Lukt het je een haalbare deadline stellen? Wanneer is je concept ‘af’?

  5. En kun je iets bedenken om deze tiny victory te vieren? Een wandeling, een aflevering van je lievelingsserie of een lunch op je favoriete terras?

Wil jij je perfectionisme loslaten?

Perfectionisme kan een flinke last op je schouders zijn, je belemmeren en je gevangen houden in de angst om te falen.

Schrijven opent de deur naar zelfacceptatie. Het laat je toe om jezelf op een dieper niveau te begrijpen, inclusief eventuele twijfels en imperfecties. Het is de eerste stap naar het omarmen van wie je echt bent, inclusief de kanten die je minder aan jezelf waardeert.

Als je merkt dat perfectionisme je vreugde en creativiteit beperkt, ben ik er als coach om je te ondersteunen. Samen zorgen we ervoor dat je streven naar perfectie geen obstakel meer is, maar een springplank naar meer plezier, voldoening en geluk in je leven en/of je werk.