De kracht van woorden: waarom woorden meer impact hebben dan je denkt

Je staat er vast niet altijd bij stil, maar dagelijks besteedt je veel aandacht aan wat je schrijft. Als ondernemer heb je bijvoorbeeld woorden nodig voor je website, je social media, nieuwsbrieven, maar ook in contact met je klanten. Wist je dat de kracht van woorden véél verder reikt dan alleen je marketing? Woorden zijn ook op persoonlijk vlak een krachtige tool. Ontdek welk wetenschappelijk bewijs er achter de kracht van woorden schuilt en leer alles over de positieve en negatieve effecten van taal.

Woorden en hun magische kracht

Woorden hebben een elektrische lading die ons brein beïnvloedt en ons gedrag kan veranderen. Dit betekent dat de woorden die je tegen jezelf zegt en tegen anderen, impact hebben op je succes en vervulling als persoon (en als ondernemer).

Ga maar na hoe jij je voelt na het lezen of hardop uitspreken van woorden als: liefde, geluk, passie en succes. Ze bezorgen je (onbewust) een fijn, positief gevoel. Woorden zoals: pijn, probleem, tekort, twijfel wekken juist een onrustig of stressvol gevoel op.

Hoe meer jij je bewust bent van je woorden en hoe makkelijker je ze inzet om aan te trekken wat jij wilt.

Wetenschappelijk onderzoek rondom de kracht van woorden

Wanneer we iets horen, lezen of zelf uitspreken, stuurt ons brein signalen naar verschillende delen van ons lichaam. Signalen die ons humeur, gedrag en zelfs onze gezondheid kunnen beïnvloeden.
Dit komt doordat ons brein voortdurend op zoek is naar betekenis en verbanden tussen verschillende plukjes informatie. Als we iets horen, lezen of zeggen, activeren we delen van ons brein die betrokken zijn bij onze emoties en herinneringen.

Wanneer we positieve woorden en affirmaties uitspreken of opschrijven, zoals “ik ben capabel” of “ik kan dit”, activeert dat de neurale circuits in ons brein die vertrouwen, motivatie en zelfvertrouwen bevorderen. Hierdoor voel je je positiever en ben je gemotiveerder om je doelen te bereiken.

En als jij bijvoorbeeld zegt: “Ik leer van elke uitdaging” benadruk je dat elke uitdaging die je onderweg tegenkomt een kans is om te groeien en te leren. Dit helpt je om positiever te kijken naar obstakels en tegenslagen.

Wetenschappelijk onderzoek door psycholoog Adam Galinsky, heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het gebruik van krachtige taal kan leiden tot verhoogd zelfvertrouwen en meer assertiviteit.

Door gebruik te maken van woorden als ‘krachtig’, ‘sterk’ en ‘gezaghebbend’ versterken we daadwerkelijk ons zelfbeeld en voelen we ons meer zelfverzekerd in onze interacties met anderen.

Dr. Masaru Emoto, een Japans onderzoeker en schrijver, deed uitgebreid onderzoek naar de invloed van woorden en emoties op watermoleculen. Zijn onderzoek toont aan dat water, en daarmee ook ons lichaam, in staat is om informatie en energie te absorberen en vast te houden.

Taal wetenschappelijk onderzoek fysiek effect watermoleculen

Dr. Emoto liet zien dat wanneer water werd blootgesteld aan positieve woorden en emoties, zoals ‘liefde’ en ‘dankbaarheid’, de watermoleculen prachtige, symmetrische kristallen vormden.

Watermoleculen die waren blootgesteld aan negatieve woorden en emoties, zoals ‘haat’ en ‘verdriet’ vormden juist onregelmatige en ongeordende kristallen. Dit onderzoek bewijst dat de kracht van woorden niet alleen een mentale impact heeft, maar zelfs een fysieke impact heeft op de wereld om ons heen.

Hoe praat jij over jezelf?

Als mens en ook als ondernemer is het superbelangrijk om je bewust te zijn van de woorden die je gebruikt. Zowel tegenover anderen als tegenover jezelf. Positieve woorden motiveren en helpen je om meer vertrouwen te hebben in jezelf en in je bedrijf.

Vaak zijn we met onze woorden voor anderen veel milder dan voor onszelf. Ga maar eens na hoe vaak jij dingen tegen jezelf zegt als:

 • Ik kan dit niet
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Het is te moeilijk
 • Ik heb geen tijd
 • Het is niet mogelijk
 • Zij is veel succesvoller dan ik

Dit soort negatieve uitspraken kunnen je ontmoedigen, je angsten vergroten, je belemmeren om je doelen te bereiken en zelfs je groei tegenhouden. Je voelt je gedemotiveerd en je zelfvertrouwen daalt. In feite zit je jezelf daarmee in de weg… Hoe zonde is dat?!

Bekijk hier meer voorbeelden hoe je de kracht van woorden toepast.

Positieve woorden en hun impact op ons brein

Gelukkig kun je jezelf trainen om negatieve woorden te vervangen door positieve woorden door jezelf bewust te zijn van je taalgebruik en actief te werken aan het veranderen van je innerlijke dialoog.

Door het gebruiken van positieve woorden en het veranderen van je taalgebruik, help je jezelf om jouw hoogste potentieel als ondernemer te bereiken. Ik geef je een paar voorbeelden:

 • Ik kan dit 
 • Ik ben goed genoeg
 • Het is een uitdaging, maar ik kan het aan
 • Ik maak tijd voor wat belangrijk is
 • Er zijn altijd mogelijkheden

En ga maar eens na wat het met je doet, wanneer je “Ik moet..” vervangt door “Ik mag…”

Voel je het verschil? Dit soort positieve woorden en zinnen helpen om je doelen te bereiken en al je talenten en kwaliteiten volledig te benutten.

Quote You can't control what happens your respons is your power

Wil je weten hoe jij deze materie vandaag nog kunt inzetten? Ik schreef ook een blog met meer voorbeelden én praktische how to’s om meteen te beginnen.

Moet je dan altijd positief zijn?

Nee, ik wil benadrukken dat ik weet dat het leven ook uitdagend kan zijn. Het is onmogelijk om 24/7 alleen maar positief te zijn. We worden allemaal geconfronteerd met emoties als angst, verdriet en boosheid, en dat is helemaal oké. Het is niet nodig om die emoties weg te stoppen of te ontkennen dat ze er zijn.

Wat belangrijk is, is dat je je bewust wordt van deze emoties en niet blijft hangen in die negativiteit.

Je hebt altijd een keuze hoe je reageert wat er op je pad komt. Erken en uit je emoties. Wees mild voor jezelf en geef jezelf de tijd. Probeer vervolgens, wanneer jij er klaar voor bent, om je mindset vanuit daar te shiften naar een positievere realiteit.

Hoe ik jou als coach kan helpen

Als coach help ik je de kracht van woorden in te zetten. En de woorden te vinden voor wie jij bent en wat je te bieden hebt. Dit helpt je om jezelf (en je onderneming) te laten groeien en bloeien.

Daarnaast begeleid ik je door middel van schrijfoefeningen en visualisatie- en hartcoherentie technieken om je leven te transformeren en je gewenste realiteit werkelijkheid te laten worden.

Je krijgt m’n support bij het overwinnen van je beperkende overtuigingen, waardoor je jezelf tegenhoudt. En ik geef je een bemoedigd duwtje in de rug bij het stellen van concrete doelen en het nemen van stappen richting dat gewenste resultaat. Je creëert een positieve mindset, waardoor je zelfvertrouwen en creativiteit toenemen. Samen werken we aan het maximaliseren van je potentieel en het waarmaken van je dromen.