Hoe jij vandaag nog begint om de kracht van woorden in te zetten

Ben jij overtuigd van de kracht van woorden en wil je er graag zelf mee aan de slag? Begin dan met het observeren van je eigen taalgebruik. Let op welke woorden je gebruikt als je praat of schrijft en in welke context je ze gebruikt. Sta stil bij welke woorden positief of negatief zijn en hoe deze woorden je gedachten en gevoelens kunnen beïnvloeden.

Shift je eigen taalgebruik

Zodra je je bewust bent van je taalgebruik, ga je negatieve woorden vervangen door positieve woorden. In plaats van te denken of te zeggen: “Ik kan dit niet”, switch je naar: “Ik kan dit wel”. Ik geef je nog een paar voorbeelden:
 • “ik ben niet goed genoeg” vervang je door: “ik ben uniek en waardevol” of “ik kan mezelf blijven verbeteren”
 • “ik ben bang om te falen” wordt: “ik zie mislukkingen en dingen die anders lopen als leermomenten”
 • “ik heb geen tijd” wordt: “ik stel prioriteiten aan wat ik belangrijk vind” of: “er is genoeg tijd voor de dingen die ik echt wil en ertoe doen”
 • ik heb niet genoeg geld” wordt: “ik vind manieren om meer geld te verdienen
 • “ik heb altijd pech” wordt: “ik creëer mijn eigen geluk “
Ervaar je dit doet met hoe je denkt en hoe je jezelf voelt? Door dit soort veranderingen maak je een positieve switch in je denken en krijg je steeds meer vertrouwen in jezelf en je capaciteiten. Wil je meer weten over de wetenschap over het hoe en waarom, lees dan ook deze andere blog over de kracht van woorden. 

Omgaan met negativiteit van anderen

Naast wat je zelf denkt, zegt en voelt, heb je ook te maken met je omgeving. Hoe spreken zij tegen je? Motiveren en steunen ze je? Of raak je door hun woorden juist ontmoedigd? Je hebt geen controle wat anderen zeggen. Wél heb je de controle over hoe daarmee omgaat. Wanneer iemand iets negatiefs zegt over jou, kun je dit ombuigen door een positieve affirmatie te gebruiken. Bijvoorbeeld, als iemand zegt dat je nooit succesvol zult zijn, zeg je tegen jezelf: “Ik ben in staat om mijn eigen succes te creëren.”
 • “Je zult altijd te verlegen zijn om voor jezelf op te komen,” wordt in positieve woorden: “Ik kan mezelf uiten en assertief zijn wanneer dat nodig is. Ik groei elke dag in zelfvertrouwen.”
 • “Stop toch eens met dromen, jouw doelen zijn onhaalbaar,” buig je om naar: “Ik ben vastberaden en toegewijd om mijn doelen te behalen, en zet de stappen die nodig zijn om ze te bereiken.”
 • “Je bent te onzeker om op het podium te staan,” pas je aan naar: “Ik ben zelfverzekerd en in staat om mijn verhaal met kracht en overtuiging te vertellen, op een manier die mensen boeiend en interessant vinden.”
 • “Je bent te oud om nieuwe dingen te leren,” shift je naar: “Mijn leeftijd is maar een getal en ik kan mezelf altijd ontwikkelen en nieuwe dingen leren en groeien.”
 • “Je zult nooit zo slim zijn als …” wordt: “Ik heb mijn eigen unieke talenten en vaardigheden, en ben trots op wat ik bereik.”
Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. In het begin zul je twijfelen en voelt het misschien zelfs alsof je jezelf een leugentje vertelt. Maar geloof me, oefening baart kunst. Probeer je ook te omringen met mensen die je steunen en motiveren. Laat de feedback van anderen je niet ontmoedigen, leer ervan. Zie het als motivatie om te groeien. En deze quote van Brené Brown vind ik ook altijd heel helpend 😉 Quote Brene Brown If you're not in the arena also getting your ass kicked I'm not interested in your feedback Hoe meer jij hiermee bezig bent, hoe makkelijker je kritiek van anderen naast je neerlegt.  

Affirmaties en intenties opschrijven

Daarnaast kun je affirmaties en intenties inzetten. Beiden zijn gericht op het manifesteren van je gewenste realiteit, maar ze verschillen in hoe je formuleert en gebruikt. Een affirmatie is een positieve verklaring die je tegen jezelf zegt om een gewenst resultaat te manifesteren. Het is een statement die je overtuiging en vertrouwen versterkt en helpt om negatieve gedachten en beperkende overtuigingen te vervangen door positieve gedachten. Bijvoorbeeld:
 • Ik ben succesvol en ik creëer overvloed in mijn leven
 • Mijn bedrijf groeit elke dag en trekt de juiste klanten aan
 • Ik maak verbinding met mijn klanten en bied hen waarde, waardoor mijn bedrijf steeds succesvoller wordt
 • Ik heb de vaardigheden en kennis die nodig zijn om mijn bedrijf te laten groeien en te bloeien
 • Ik ben vol vertrouwen en weet dat ik elke uitdaging die op mijn pad komt, aankan en er sterker uit zal komen
 • Ik omarm verandering en zie elke verandering als een kans om te groeien en mijn bedrijf te verbeteren

Een intentie is een gerichte en doelgerichte wens voor een gewenst resultaat of uitkomst. Het is meer een krachtige energie die je uitstraalt en die je helpt om je te concentreren op je doel en je te motiveren om acties en stappen te ondernemen om je doel te bereiken. Zoals:
 
 • Ik streef ernaar om elke dag mijn beste zelf te zijn en mijn bedrijf te laten groeien door middel van effectieve marketing en sales
 • Ik focus op het leveren van waarde aan mijn klanten en ben toegewijd aan het creëren van producten en diensten van hoge kwaliteit
 • Ik ben een inspirerende leider voor mijn team en ondersteun ze in hun groei en ontwikkeling
 • Ik blijf mezelf uitdagen en blijf nieuwe doelen stellen om zo mijn bedrijf naar nieuwe hoogtes te tillen
 • Ik stel om elke dag prioriteiten en focus me op wat er echt toe doet voor het succes van mijn bedrijf
 • Ik bied de best mogelijke ervaring voor mijn klanten en help hen bij het bereiken van hun doelen
 • Ik creëer een duurzaam bedrijf dat niet alleen winstgevend is, maar ook een positieve impact heeft op de wereld.
Een intentie is meer gericht op het stellen van doelen en het nemen van actie om die doelen te bereiken. Als je als ondernemer meer succes wilt behalen, zeg je elke dag tegen jezelf: “Ik ben succesvol en ik bereik mijn doelen.” Door dit soort zinnetjes te gebruiken, train je je brein om te geloven in wat je wilt bereiken.

Oefeningen in dankbaarheid

Tegenwoordig is het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek super populair. En dat is niet voor niets! Wanneer je elke dag opschrijft waar je dankbaar voor bent, train je je brein om zich te richten op wat er goed gaat. Dat kan iets heel kleins zijn, of een grote mijlpaal die je hebt bereiken. Hoe vaak heb jij naar iets toegeleefd? En hoe heb je dat mini of mega succes gevierd? Vaak gaan we er veel te snel aan voorbij. Op zoek naar het volgende succes of nieuwe geluksmoment.
 • Ik ben dankbaar voor de kleine dagelijkse momenten van geluk en vreugde, zoals een glimlach of een verse kop koffie in de ochtend
 • Ik ben dankbaar voor de vrijheid en flexibiliteit die ik heb als ondernemer.
 • Ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb om te netwerken en nieuwe connecties die ik binnen en buiten mijn vakgebied maak
 • Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid om te reizen en nieuwe plekken te ontdekken
 • Ik ben dankbaar voor mijn liefdevolle relatie met mijn partner en de steun die hij/zij mij biedt
 • Ik ben dankbaar voor mijn gezonde lichaam en mijn vermogen om te bewegen en te sporten.
 • Ik ben dankbaar voor mijn klanten en de mogelijkheid om waarde toe te voegen aan hun leven.
Het kan een beetje cheesy voelen om mee te doen aan deze #dankbaar hype. Toch garandeer ik je dat stilstaan bij die mooie momenten in je leven je veel oplevert. Je voelt je beter, vrolijker en zorgt zo voor veel meer positiviteit in je denken.

Wat brengt het je?

Zodra jij jezelf traint positiever te denken en te voelen, groeit je vertrouwen en vergroot je je motivatie om je doelen te bereiken. Op persoonlijk vlak helpt het je om beperkende overtuigingen los te laten, veerkracht te tonen als iets anders loopt dan gepland en meer open te staan voor nieuwe kansen en mogelijkheden.

 Als ondernemer zorgt dit voor meer voldoening in je werk en daardoor resulteert het vrijwel altijd in meer klanten en meer succes. Want, als jij 1000% gelooft in wat je doet en jouw aanbod, dan volgt je omgeving dat vanzelf. En creëer jij jouw droomleven.

Ik help je hier graag bij. De afgelopen jaren heb ik me verdiept in de kracht van woorden en hartcoherentie. En ik weet uit ervaring hoe jij deze magische tools inzet om meer plezier, vervulling en succes te ervaren als mens en als ondernemer.

Voel jij een JA, plan dan vooral een kennismakingscall. Ik kan niet wachten om samen met jou aan de slag te gaan.