De verbinding tussen hoofd en hart

Hoe vaak zeg jij dingen als: “Ik denk er nog even over na” of “ik moet verstandig zijn”? We leven in een maatschappij waarin logica en rationaliteit hoog in het vaandel staan en waarin we onze keuzes vaak baseren op wat ons verstand ons vertelt. Maar wat zegt je hart? En wat levert het je op om meer vanuit je hart te leven? In deze blog lees je meer over de link tussen ons hoofd en hart.

Het neurale circuit van het hart-hersenen

Wetenschappelijk onderzoek (neurocardiologie) laat zien dat er een sterke link bestaat tussen het brein en het hart, en dat ze elkaar continu beïnvloeden.

Ons hoofd is het controlecentrum, dat fysieke en emotionele processen aanstuurt. Het hart pompt om bloed door je lichaam te laten stromen.

Een van de belangrijkste bevindingen uit de neurocardiologie is dat het hart zelfs méér signalen naar het brein stuurt dan andersom. Het blijkt dat het hart een uitgebreid neuraal netwerk heeft, vergelijkbaar met onze hersenen. Je hart heeft een eigen ‘little brain’ dat het in staat stelt om onafhankelijk te leren, te herinneren, te voelen, aan te voelen en beslissingen te nemen. Dit neurale circuit van de hart-hersenen zorgt dat je signalen kan sturen naar het brein en invloed uitoefent op de manier waarop je denkt en reageert.

Het is belangrijk om te weten hoe het hart en de hersenen met elkaar communiceren en hoe dit onze mentale en emotionele toestand beïnvloedt omdat het ons kan helpen onze emoties beter te begrijpen en te reguleren.

Wat je hart je probeert te vertellen

Ons hartritme werkt als een soort morsecode voor het hart om te communiceren met het brein en de rest van het lichaam. Het brein kijkt voortdurend naar het hart en decodeert de informatie uit de variatie in de hartslag.

Je kunt je meer bewust worden van hoe je lichaam reageert op verschillende situaties en emoties. Wanneer je gestrest bent, kun je spanning in je borst of keel voelen, en wanneer je iets doet waar je van geniet, ervaar je juist een gevoel van rust en ontspanning. Door op dit soort signalen te letten, leer je beter begrijpen wat je hart probeert te vertellen en kun je je leven meer afstemmen op jouw behoeften.

Bij sterke emoties zoals frustratie of angst wordt je ademhaling sneller en oppervlakkiger. Je hartritme wordt onregelmatig. Je hart stuurt een signaal gestuurd naar je hersenen dat er gevaar dreigt. Dit zorgt ervoor dat je brein stresshormonen aanmaakt, zoals cortisol en adrenaline, waardoor je gevoeliger wordt voor negatieve emoties zoals angst en boosheid. In deze mentale staat is het moeilijker om helder te denken en om weloverwogen beslissingen te nemen.

De wijsheid van je hart

Gelukkig zijn er manieren om ons hartritme te reguleren en zo negatieve gevoelens te verminderen. Door je te concentreren op je hart en je aandacht te richten op de plek waar je je hart zich bevindt, kalmeer je je zenuwstelsel en reguleer je je hartritme.

Je hartslag wordt langzamer en regelmatiger, waardoor je je rustiger en meer ontspannen voelt. Dat helpt je om beter om te gaan met stressvolle situaties (zoals een volle werkdag, een moeilijk gesprek, of een confrontatie met een moeilijke situatie) Zo helpt je hart(ritme) je om helderder te denken, je beter te voelen en betere beslissingen te nemen.

Als je hart rustiger en regelmatiger klopt, voel je je fijner, meer ontspannen. Dit zorgt dat je meer open staat voor nieuwe ervaringen en ideeën en kan zo leiden tot het aanwakkeren van je creativiteit.

De kracht van schrijven: ontdek jouw pad naar leven vanuit je hart

Schrijven is een krachtige tool om bewuster te worden van de link tussen hoofd en hart en om meer vanuit je hart te leven.

Door te schrijven over je emoties, gevoelens, ervaringen en verlangens, krijg je inzicht van wat er in je omgaat en waar je naar verlangt.

Om meer vanuit je hart te leven, is het belangrijk om jezelf te bevragen wat echt belangrijk is voor jou en waar je naar verlangt.

Leven vanuit je hart betekent ook dat je keuzes maakt die in lijn liggen met je verlangens en waarden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je merkt dat je eigenlijk heel graag een bepaalde carrière wilt nastreven, maar dat je tot nu toe vooral bent afgegaan op wat je verstand je vertelde.

Als je meer vanuit je hart wilt leven en bewuster wilt worden van de link tussen hoofd en hart, dan kan mijn coaching traject Connecting The Dots je hierbij helpen. Door jezelf te bevragen en keuzes te maken die in lijn liggen met je hart, zul je meer voldoening en betekenis uit het leven halen. Wil je hier meer over weten en ervaren hoe ik je hierin kan begeleiden? Neem dan contact met me op voor meer informatie.