Journaling: een effectieve tool voor persoonlijke groei en ontwikkeling

Journalen is het bijhouden van een dagboek of notities over je dagelijks leven, gedachten en gevoelens. Het is een krachtige tool voor zelfreflectie en persoonlijke groei. Hoe begin je met journaling, wat levert het op en hoe blijf je gemotiveerd om het bij te houden?

Hoe start je met journalen?

Als je niet gewend bent om te schrijven of niet zeker weet wat je zal opschrijven, kan het een drempel zijn om te starten met journalen. Wees gerust. Je kunt het super simpel houden. Enkele tips om je op weg te helpen:

  • Kies een mooi notitieboek of schrift. Dit kan een simpel blocnote van de Hema zijn, een mooie Moleskine notebook of een voorgedrukt dagboek met specifieke prompts*.
  • Reserveer tijd voor het journalen. Kies een vast moment van de dag waarop jij tijd voor jezelf hebt om te schrijven. Dit kan ’s ochtends zijn om je dag te beginnen of ’s avonds om je dag af te sluiten. Het is belangrijk om een moment te kiezen waarop jij niet gestoord wordt. Als een vast moment elke dag niet lukt, zorg dan dat je wel elke dag ergens 10 minuten vrij houdt voor een schrijfmomentje.
  • Begin en geniet! Het fijne is dat je bij journalen juist geen perfecte schrijfstijl hoeft te hebben of diepe gedachten op papier moet zetten. Schrijf simpelweg op wat er in je opkomt en wees mild voor jezelf.

Het gebruiken van journaling prompts

Journal prompts* zijn vragen of zinnen die bedoeld zijn om je te inspireren en te helpen bij het schrijven in je dagboek of journal. In het Engels betekent “prompts” zoiets als: aanwijzingen, opdrachten, suggesties of prikkelende vragen. Prompts zetten je aan het denken, stimuleren je creativiteit en helpen je nieuwe ideeën en inzichten te ontdekken. Ik geef je een paar voorbeelden:

  • Wat zijn drie dingen waar je dankbaar voor bent vandaag?
  • Wat zijn enkele eigenschappen waar je trots op bent en waarom?
  • Beschrijf een uitdaging die je recent hebt overwonnen en wat je ervan hebt geleerd.
  • Beschrijf een situatie waarin je jezelf niet begrepen voelde. Wat was er aan de hand en hoe kun je in de toekomst beter communiceren om dit te voorkomen?
  • Beschrijf je ideale dag en wat je zou doen als je alle tijd en middelen had die je nodig had.

Onthoud dat er geen goed of fout is bij het schrijven in een journal, het gaat erom dat je een veilige en creatieve ruimte creëert om je gedachten en gevoelens te uiten.

De voordelen van journalen

Het is wetenschappelijk bewezen dat journalen veel voordelen oplevert voor je mentale en fysieke gezondheid.

  • Het helpt om je gedachten en gevoelens te verwerken. Door op te schrijven wat je bezighoudt, begrijp en orden jij jouw gedachten beter.
  • Het vermindert stress. Door je hersenspinsels op papier te zetten, maak je je hoofd leeg en kan je je emoties beter reguleren.
  • Het helpt je om je doelen en dromen te bereiken. Door je doelen op te schrijven en erover na te denken, krijg je meer focus en motivatie om de stappen te zetten om ze te bereiken.
  • Het stimuleert je creativiteit. Door regelmatig te schrijven, daag jij jezelf uit om nieuwe ideeën en perspectieven te ontdekken.

Hoe creëer je een routine en hoeveel tijd besteed je eraan?

Het creëren van een journal-routine kan je helpen om het gemakkelijker te maken om er structureel tijd voor vrij te maken. En er zo een vaste gewoonte van te maken, net als tandenpoetsen of je kleren klaarleggen.

Hier zijn enkele tips:

  • Kies een vast moment van de dag om te schrijven, zoals ’s ochtends of ’s avonds. Dit maakt het gemakkelijker om te beginnen, omdat je brein er aan gewend raakt op dat moment te schrijven.
  • Zorg dat je ongestoord kunt schrijven. Sommige mensen vinden het prettig om een timer te zetten en minimaal 10 of 15 minuten aan te houden, om zo in een schrijfflow te komen. Eerder schreef ik een blog over het bijhouden van Morning Pages, waarbij je elke dag 3 pagina’s volschrijft. Anderen schrijven liever gewoon tot ze klaar zijn, zonder zich zorgen te maken over de tijd. Over het algemeen geldt dat regelmatig schrijven belangrijker is dan de duur van de tijd die je besteedt aan het journalen. Het is beter om dagelijks of wekelijks te schrijven, ook al is het maar een paar minuten, dan om af en toe een langere sessie te doen.
  • Gebruik prompts of vragen om je op gang te helpen.
  • Zorg dat je altijd een notitieboek bij de hand hebt voor het opschrijven van spontane ingevingen, creatieve momenten en hersenspinsels.
  • Zie dit schrijfmoment vooral niet als een moetje. Het is iets dat mág, zie het als selfcare wat je jezelf gunt. Een moment waarop je even tot jezelf kunt komen, kunt reflecteren en woorden geeft aan wat er in je opkomt.

Heb je na het lezen van dit artikel zin om meer te leren over de kracht van journalen?

Ik heb een podcast opgenomen met Merel van Rodijnen waarin we dieper op dit onderwerp ingaan. Merel was opruimcoach en nodigde me uit om met haar te praten over journalen, wat het ons brengt en de overeenkomsten tussen journalen en opruimen.

Hoewel Merel inmiddels is gestopt als opruimcoach en verhuisd is naar Zweden, hebben we dit mooie gesprek voor jullie opgenomen en is het nog steeds te beluisteren. Als je meer wilt leren over journaling, dan raad ik je zeker aan om te luisteren naar deze aflevering van de podcast. Veel luisterplezier!