Van denken naar doen naar zijn

We kennen het allemaal: je wilt iets veranderen, hebt goede voornemens om iets te doen, en toch komt het er niet van. Je blijft hangen in je gedachten en het lijkt wel alsof je vastzit. Hoe komt dat toch? En belangrijker nog: hoe kom je hier uit? Hoe de kracht van woorden en hartcoherentie je helpen van een staat van denken naar doen naar zijn.

Denken: bewustwording van je gedachten

Verandering begint bij het denken. Onze gedachten hebben veel meer impact op ons leven dan we beseffen. We denken (te) vaak in beperkingen, in wat we niet kunnen, in wat ons niet lukt, in wat er mogelijk allemaal mis kan gaan.

Dit brengt je in negatieve gedachtenspiraal, een thinking loop. Een vicieuze cirkel waarbij je steeds weer rondjes draait en terugkomt op dezelfde niet-helpende gedachten en gevoelens zonder dat er iets verandert. Je blijft hangen in je hoofd en komt daardoor niet in actie.

Woorden helpen je dat negatieve gedachtenpatroon te doorbreken. Bijvoorbeeld door positieve affirmaties uit te spreken. Hiermee stuur je je gedachten en verander je je mindset. Herhaal bijvoorbeeld dagelijks: ‘Ik ben capabel en kan alles bereiken wat ik wil’. Hiermee blijf je niet hangen in je gedachten en sta je open voor nieuwe mogelijkheden.

Doen: van intentie naar actie

Alleen denken is niet genoeg. Je moet ook daadwerkelijk actie ondernemen om verandering teweeg te brengen. En dat is vaak het lastige gedeelte. Hoe zorg je ervoor dat je in actie komt?

Door je doelen op te schrijven en deze te formuleren als concrete en positieve uitspraken, geef je jezelf richting en focus. Vervolgens verdeel je deze doelen onder in kleine, behapbare stappen. Daardoor kom je in actie en werk je aan het bereiken van je doelen.

Stel dat jij als doel hebt om meer te bewegen. Welke acties kun je hieraan koppelen? Is dat elke dag 30 minuten wandelen of is dat 2x per week naar de sportschool gaan?

Door je doel uit te schrijven en te ondersteunen met positieve woorden zoals “Ik ben gezond en fit” en “Ik geniet van het sporten”, stuur je jouw onderbewuste geest in de richting van actie.

Door je woorden regelmatig te herhalen en te visualiseren dat je al gezond en fit bent, creëer je een mindset die gericht is op actie en ben je eerder geneigd zijn om naar de sportschool te gaan of thuis te sporten.

Hierbij is ook de aanpak van Dr. Joe Dispenza helpend. Hij legt uit hoe je je brein kunt trainen om nieuwe neurale paden aan te leggen en oude patronen te doorbreken. Door te mediteren en visualiseren, herprogrammeer je je onderbewustzijn en creëer je nieuwe gewoonten. Dit helpt je om in actie te komen en veranderingen door te voeren.

Zijn: van tijdelijke verandering naar blijvende transformatie

Hoe zorg je ervoor dat je veranderingen blijvend zijn? Dat je niet na een week weer terugvalt in oude patronen? Hiervoor is hartcoherentie een effectieve methode. Bij hartcoherentie breng je je hartslag en ademhaling in balans. Dit brengt je in een staat van innerlijke rust en kalmte.

Je hart en brein zijn in balans. Vanuit deze staat neem je betere beslissingen leef je bewuster. Het zorgt ervoor dat je veranderingen blijvend zijn. Een staat waarin je niet alleen denkt en doet, maar waarin je ook volledig aanwezig bent in het moment en in balans bent met jezelf. In plaats van beren op de weg zien en je te focussen op wat er allemaal mis kan gaan, helpt het je om uit te gaan van wat er nu gebeurt.

Schrijfoefening die je helpt bij je gewenste verandering

Gebruik de Denken, Doen, Zijn-benadering om je gedachten, acties en de gewenste staat van zijn te verkennen. Dit helpt je om duidelijkheid te krijgen over je wensen en doelen op een bepaald vlak. In dit voorbeeld kijken we naar een mogelijk werkverandering.

Denken

Schrijf op wat je huidige gedachten en overtuigingen zijn over je werk. Welke aspecten vind je frustrerend, beperkend of onbevredigend? Stel jezelf de vraag: welke gedachten houden me tegen om een verandering in mijn werk te overwegen? Wat zijn je twijfels, zorgen of angsten? Reflecteer op hoe je denkt over je huidige werkpositie en noteer je gedachten zonder oordeel.

Dit kunnen gedachten zijn zoals “Ik zit vast in deze baan en kan nergens anders terecht” of “Ik ben niet goed genoeg om een carrièreswitch te maken”.

Als je alles hebt opgeschreven, kijk je kritisch naar de waarheid achter je belemmerende gedachten. Vraag jezelf af of er concrete bewijzen zijn die je gedachten ondersteunen. Je zult merken dat die er vaak niet zijn, het zijn je eigen gedachten en overtuigingen die tegenhouden.

Formuleer positieve en ondersteunende gedachten die je kunnen helpen bij het verkennen van werkverandering. Bijvoorbeeld, als je denkt: “Ik ben niet goed genoeg”, kun je dit ombuigen naar “Ik ben bereid om te leren en te groeien in een nieuw vakgebied”. En de gedachten dat je niets anders kunt dan je huidige werk, buig je om naar: “Ik heb succesvolle werkveranderingen gezien bij anderen, dus ik kan het ook voor elkaar krijgen.”

Doen

Maak een lijst van concrete acties die je kunt ondernemen om je werkverandering te verkennen. Dit kunnen onder andere het uitvoeren van loopbaanonderzoek, het volgen van cursussen, het in gesprek gaan met professionals in het gewenste vakgebied, het opstellen van een cv of sollicitatiebrieven, etc. Schrijf op welke stappen je kunt nemen om dichter bij je gewenste werkverandering te komen.

Zijn

Visualiseer hoe je op professioneel vlak zou willen zijn. Hoe zou het voelen om werk te doen waar je gepassioneerd over bent, waar je talenten worden benut en waar je voldoening uit haalt? Schrijf op welke eigenschappen, vaardigheden of omstandigheden je zou willen ervaren in je ideale werk. Beschrijf ook hoe je leven eruit zou zien als je deze werkverandering hebt gerealiseerd.

Sluit de oefening af door een concrete volgende stap op te schrijven die je kunt nemen om je werkverandering verder te verkennen. Noteer welke actie je binnen de komende week gaat zetten om meer inzicht te krijgen in je mogelijkheden, zoals het plannen van een gesprek met een loopbaancoach, het bijwonen van een netwerkevenement in je interessegebied, etc.

Van bewustwording naar realisatie

Bovenstaande oefening helpt je om bewust te worden van eventuele belemmeringen, mogelijkheden en je gewenste toekomstige situatie. In deze blog lopen we er in rap tempo doorheen, maar natuurlijk is het een proces. Het vraagt tijd en aandacht om je bewust te worden van je eigen gedachten en overtuigingen en ze om te buigen naar helpende gedachten. Met behulp van deze oefening, eventueel in combinatie met de begeleiding van een coach, zet je gerichte stappen om de gewenste verandering (in je werk) te realiseren.

Ben jij klaar voor verandering en groei in je leven?

In mijn coaching traject Connecting the Dots ga jij van Denken naar Doen naar Zijn. We gaan samen aan de slag om je bewust te maken van je eigen woorden en gedachten. En ik leer je hoe je je hartslag en ademhaling in balans brengt. Door je mindset te veranderen en te werken aan een diepe staat van rust en kalmte, ben jij wie je wilt zijn. Als je deze methodieken gaat integreren in je dagelijks leven zul je versteld staan van de resultaten. Meer weten? Neem dan gerust contact met me op.