Durf te vertrouwen op je hart

Stel je eens voor dat je een ingebouwd GPS-systeem in je hebt dat je altijd de weg wijst, zowel op dagelijkse basis als naar je grootste dromen. Dat kompas is je hart, je interne kompas, gevuld met een diepe wijsheid. Denk maar eens terug aan hoe je als kind moeiteloos je gevoel volgde.

Weet je bijvoorbeeld nog hoe je als 11- of 12-jarige verschillende middelbare scholen bezocht om er één uit te kiezen? Hoe maakte je die beslissing? Liet je je leiden door de keuze van je klasgenootjes? Volgde je het advies van je ouders of oudere broers en zussen? Of vertrouwde je je eigen gevoel en wist je (onbewust) meteen of het de juiste school voor jou was?

Ik herinner me nog precies hoe en waarom ik mijn middelbare school koos. Het was de school die het dichtstbij was en omdat het een kleinschalige school was, leek de overstap van de kleine basisschool waar ik zat niet zo groot. Maar het belangrijkste was dat ik me er meteen op mijn gemak voelde. Dus, ondanks dat de meeste van mijn vriendinnen naar Leiden gingen, koos ik vol overtuiging voor wat ík wilde.

Fast forward naar 20 jaar later. Ik sta op het punt m’n trouwjurk uit te zoeken. Na uren op Pinterest te hebben doorgebracht, had ik een duidelijk beeld van wat ik zocht. Uiteindelijk bleven er twee opties over: een prachtige top en rok, bezaaid met pailletten, en een strakke kanten jurk.

“Ik kan niet kiezen, wat vinden jullie?” vroeg ik aan mijn moeder, zus en vriendinnen. Ze waren enthousiast over beide opties, maar de uiteindelijke beslissing lieten ze aan mij over. Na lang twijfelen koos ik voor optie één. Ik nam – achteraf gezien – de beslissing met mijn verstand, niet met mijn hart. Optie één bedekte de delen van mijn lichaam waar ik onzeker over was.

Maar na een slapeloze nacht wist ik dat ik de verkeerde keuze had gemaakt. Mijn lichaam voelde aan dat dit niet mijn outfit was. Die andere jurk, die paste bij mij. Dat was hem. In paniek belde ik de bruidszaak en gelukkig konden ze de jurk nog omruilen. Tijdens de volgende passessie werd nog eens bevestigd dat mijn tweede keuze de juiste was.

Waar ik als kind instinctief meteen die ja of nee voelde, merkte ik dat ik naarmate ik ouder werd steeds meer vanuit mijn hoofd ging leven en keuzes begon te maken op basis van ratio. Maar de afgelopen jaren ben ik weer gaan leren leven vanuit mijn hart.

Kiezen vanuit ratio

Wellicht heb je dat zelfde patroon ervaren. We worden als kind geconditioneerd om vooral keuzes te maken op basis van logica en verstand.

Op school ligt de nadruk op het behalen van goede cijfers, het volgen van een gestructureerd leerplan en het voldoen aan de verwachtingen van anderen. We worden aangemoedigd om onze beslissingen te baseren op wat “verstandig” lijkt, wat een goede carrière lijkt op te leveren of welke opleiding ons de beste kansen biedt op een succesvolle toekomst.

Bij het kiezen van een opleiding of op het werk gaat dit patroon vaak verder. We maken ‘praktische’ keuzes die ons een stabiele toekomst garanderen, zelfs als dat betekent dat we onze passies en innerlijke verlangens opzij moeten zetten. En op het werk ligt de nadruk op efficiëntie, productiviteit en meetbare resultaten.

En zo blijft er steeds minder ruimte over om te luisteren naar onze innerlijke stem, ons hart, ons onderbuikgevoel. We negeren ons gevoel en maken keuzes die niet volledig passen bij wie we werkelijk zijn. Ik zeg niet dat die logische, verstandige keuzes verkeerd zijn. Maar ik denk wel dat het volgen van je hart je sneller op het juiste pad, JOUW pad brengt.

Hoe voel je een ja of nee?

Zodra je stil wordt en het geluid om je heen dempt, hoor je je eigen stem. Die stem weet wat je moet doen. Het is je intuïtie, je onderbuikgevoel, je hart.

Wanneer je een ‘nee’ voelt, gaat dat vaak gepaard met een gevoel van ongemak, spanning, een zwaar en beklemmend gevoel, of een druk op je borst. Het kan voelen als een knoop in je maag, alsof je minder lucht krijgt. Je hele lichaam lijkt samen te trekken. Je spieren spannen zich in je schouders of nek. Je voelt je gekrompen, kleiner.

Bij een ‘ja’ voel je je energie stijgen. Een ‘ja’ gaat vaak gepaard met lichtheid. Het kan voelen alsof er een last van je afvalt, alsof er ruimte ontstaat in je lichaam. Je voelt opwinding, tintelingen of een sprankeling door je hele lijf, van je tenen tot aan je kruin. Ja zeggen kan ook spanning oproepen, maar het voelt anders dan bij een ‘nee’. Want je weet dat het je zal laten groeien, dat het je vooruithelpt, dat het positieve verandering met zich meebrengt. Je voelt motivatie en kijkt ernaar uit, in plaats van er tegenop te zien.

Vertrouwen op je gevoel vergt moed

Het draait niet alleen om het vertrouwen op je onderbuikgevoel, maar om de moed hebben om te kiezen voor wat je hart en intuïtie je ingeven.

We hebben het vaak over het vertrouwen op je intuïtie, maar het gaat niet alleen om vertrouwen. Diep vanbinnen weet je namelijk dat je gevoel juist is. Waar het om gaat, is dat je bang bent om dat gevoel te volgen.

Stel je voor dat je op een keerpunt in je leven staat. Je moet een besluit nemen, terwijl je hart bonst in je borst en je intuïtie je influistert wat je moet doen.

Het vergt moed om je hart en intuïtie te volgen. Het betekent luisteren naar die stille fluisteringen van je ziel, die je vertellen dat er meer is dan wat anderen van je verwachten. Het is een sprong in het onbekende, een beslissing om trouw te blijven aan jezelf, ook als dat anderen teleurstelt.

Het is niet altijd makkelijk om iets anders te doen dan wat iedereen van je verwacht. Het kan twijfel veroorzaken, je onzeker doen voelen. Het kan betekenen dat je keuzes maakt die anderen teleurstellen. Het kan je dwingen om tegen de stroom in te zwemmen, om alleen te staan te midden van de menigte. Maar diep vanbinnen weet je dat jouw intuïtie je naar je bestemming leidt. Het roept je op om voorbij de grenzen van het bekende te gaan, om je eigen pad te bewandelen.

Het zijn juist deze moedige keuzes om je intuïtie te volgen die je vooruitbrengen. Durf te luisteren naar dat stille stemmetje binnenin. Durf te vertrouwen op je hart en intuïtie. Het zal je leiden naar de vervulling van je diepste verlangens en naar een leven dat echt van jou is. Elke stap die je zet, brengt je dichter bij de prachtige dingen die je stiekem voor jezelf hebt voorgesteld, voor je leven en toekomst.

Keuzes maken en leven vanuit je toekomstige zelf

Soms lijkt het alsof je omringd bent door stemmen die je vertellen wat je zou moeten doen, welke richting je zou moeten kiezen. Misschien zijn het de verwachtingen van anderen die je verstikken, of misschien zijn het je eigen angsten en overtuigingen die je tegenhouden. In zulke situaties blijf je twijfelen en je afvragen: “Wat zullen anderen hiervan vinden?”

In dat geval wil ik dat je even pauzeert, een diepe ademhaling neemt en jezelf voorstelt in een toekomstige versie van jou. Maak een sprong vooruit in de tijd. Hoe ziet die versie eruit? Kijk nu naar je huidige situatie vanuit het perspectief van je toekomstige zelf. Terugkijkend, zie je daar de persoon die je altijd hebt willen zijn? Ben je trots en blij met de keuzes die je hebt gemaakt, of voel je spijt en teleurstelling?

Het avontuur van het maken van keuzes brengt ons vaak naar onbekend terrein. Vaak zijn we terughoudend om een beslissing te nemen, uit angst voor mogelijke gevolgen of teleurstelling.

Het durven nemen van die sprong, zelfs als de uitkomst anders is dan gehoopt, is bijna altijd beter dan achteraf spijt hebben van iets dat we niet hebben gedaan.

Stel je voor hoe zonde het is als je achteraf denkt: “Had ik maar…” of “Wat als,,,”.

Het durven maken van keuzes opent de deur naar groei, ervaring en persoonlijke ontwikkeling.

Neem de regie over je eigen verhaal en maak keuzes die in lijn zijn met jouw verlangens en waarden.

Het is jouw leven en alleen jij kunt het vormgeven. Dus luister naar de stilte van je toekomst, waarin je jezelf ziet stralen en bloeien. En maak de keuzes waar je over 1, 5, 10 of 20 jaar tevreden en vol trots op terugkijkt.

Wil je leren om (weer) keuzes te maken vanuit je gevoel?

Als je het moeilijk of spannend vindt om je intuïtie te volgen en de juiste keuzes te maken, dan help ik je daar als coach graag bij. Ik begeleid je op je reis naar zelfontdekking en groei. En help jou om contact te maken met je innerlijke kompas, je hart en intuïtie. Ik ondersteun je bij het nemen van kleine en grote beslissingen en moedig je om trouw te blijven aan jezelf, zelfs als het tegen de verwachtingen van anderen (of je eigen angsten) ingaat.

Leer weer te vertrouwen op je onderbuikgevoel en gebruik je hart om moedige keuzes te maken. Je hebt het in je.