Dr. Joe Dispenza: zijn werk, methode en schrijftechnieken

Een aantal jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met het werk van Dr. Joe Dispenza en ik werd compleet gegrepen door zijn werk en gedachtengoed. Ik vertel je meer over wie hij is en wat hij doet. Ook leg ik uit hoe het toepassen van zijn gedachtengoed kan bijdragen aan jouw ontwikkeling en succes als mens en ondernemer.

Wie is Joe Dispenza?

Joe Dispenza is een bekende spreker en schrijver op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en neurowetenschappen. Hij is van oorsprong chiropractor en heeft zijn carrière gewijd aan het bestuderen van de werking van de hersenen en het menselijk bewustzijn.

In zijn werk richt Dr. Joe zich op het begrijpen van hoe we onze gedachten en overtuigingen kunnen veranderen om ons leven positief te beïnvloeden. Hij leert ons dat we onze eigen realiteit creëren door middel van onze gedachten en gevoelens en dat we onze hersenen kunnen ‘herprogrammeren’ om nieuwe kansen en mogelijkheden te creëren.

Ik geloof dat je ontzettend veel baat kunt hebben bij het werk van Dr. Joe. Door zijn technieken en inzichten toe te passen, kun je jouw denkpatronen veranderen en beperkende overtuigingen loslaten. Dit helpt je als mens en ondernemer om je dromen en doelen te bereiken en ook je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Leven en ondernemen vanuit de beste versie van jezelf

Wist je dat 95% van onze gedachten onbewust zijn? Dit betekent dat we ons vaak niet eens bewust zijn van de belemmerende overtuigingen die ons beperken in ons dagelijks leven en als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan situaties uit het verleden waarin je bent teleurgesteld of afgewezen en hoe deze negatieve ervaringen je nog steeds kunnen tegenhouden in het nemen van bepaalde stappen in leven en/of het ondernemerschap.

Een voorbeeld kan zijn dat je in het verleden een keer bent afgewezen voor een sollicitatie, waardoor je nu denkt dat je nooit goed genoeg bent voor dat werk. Dit belemmert je groei als ondernemer.

Dr. Joe heeft onderzoek gedaan naar het menselijk brein en ons vermogen om te veranderen. Hij stelt dat 70% van onze overtuigingen, waarden en gewoonten al vastligt als we ongeveer 35 jaar oud zijn. Dit komt doordat ons brein constant bezig is om patronen te herkennen en te automatiseren. Dit betekent dat we in ons dagelijks leven vaak onbewust handelen volgens deze vastgeroeste patronen en overtuigingen.

Gelukkig valt daar op elk moment en elke leeftijd iets aan te doen.

Volgens Dr. Joe Dispenza heb je als mens de keuzen om je leven te leiden op basis van je gedachten, overtuigingen en situaties uit het verleden, of op basis van je toekomstige versie. Dat laatste betekent dat je jezelf de mogelijkheid geeft om te creëren wat je wilt in plaats van het patroon te herhalen dat je in het verleden hebt ervaren.

Neuroplasticiteit

De basis van het werk van Dr. Joe is dat onze gedachten en emoties ons lichaam en ons leven beïnvloeden. Door bewust te worden van onze gedachten en emoties en deze te veranderen, kunnen we ons lichaam en ons leven transformeren.

Dit is gebaseerd op de wetenschap van de neuroplasticiteit, die aantoont dat onze hersenen voortdurend veranderen en zich aanpassen aan nieuwe ervaringen en inzichten.

Door middel van o.a. meditaties, visualisaties en schrijfoefeningen kun je nieuwe manieren van denken en voelen oefenen, waardoor er nieuwe neurale paden in de hersenen worden aangelegd. Hoe cool is dat?

In deze blog lees je hoe je nu start met deze tools.

Change your thoughts create new results

Het zit in me om altijd op zoek te zijn naar manieren om mezelf te blijven ontwikkelen en verbeteren, zowel persoonlijk als professioneel. En hoe meer ik las, zag en hoorde over het werk van Dr. Joe, hoe meer het me fascineerde. Daarom volgde ik een van zijn officiële trainingen: ‘Change your thoughts create new results’.

Hierin leerde ik meer en dieper hoe het brein werkt en wat je allemaal kunt doen om je gedachten en gedrag te veranderen om alles te bereiken wat je wil.

Het is superkrachtig om je bewust te worden van die 95% onbewuste gedachten en daarbij ook de kracht van woorden bewust in te zetten. Ik geloof en ervaar zelf dat dit je als mens én ondernemer ontzettend helpt om je mooiste leven te leiden en al je dromen waar te maken.

Voor de sceptici onder ons

Ik begrijp heel goed dat je wellicht wat sceptisch of terughoudend bent over de kracht van gedachten. Het is immers een ongrijpbaar iets. Het is natuurlijk niet zo dat je alleen door positief te denken ineens je droomleven creëert, als je op de bank blijft zitten Netflixen.

Echter, het werk van Dr. Joe Dispenza is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en heeft bewezen resultaten opgeleverd bij mensen die actief aan de slag gaan met hun gedachten en overtuigingen.

Het gaat erom dat je niet alles kunt beheersen wat op je pad komt, maar wel om veerkracht en vertrouwen op te bouwen om beter met lastige dingen om te gaan. Het veranderen van je gedachten en overtuigingen helpt je om meer positieve ervaringen in je leven te creëren en beter om te gaan met moeilijke situaties.

Ga je liever uit van het slechtste of het beste scenario?

Ons brein is geprogrammeerd om te overleven en daarom zijn we van nature geneigd uit te gaan van gevaar en bedreiging. Deze overlevingsmechanismen stammen uit de oertijd, waarin we moesten vluchten of vechten om te overleven. Dit heeft ertoe geleid dat ons brein uitgaat van het worst case scenario, omdat het ons in staat stelde om alert te blijven en snel te reageren op bedreigingen.

Tegenwoordig is lang niet altijd meer functioneel om uit te gaan van het ergste. In tegendeel. Het kan juist enorm belemmerend werken. Dr. Joe pleit ervoor om onze focus te verschuiven naar het meest positieve scenario en te visualiseren wat we willen bereiken.

Hoe ziet jouw ideaalplaatje eruit? Wie zou jij zijn en wat zou jij doen als je denkt, werkt en leeft met jouw droomleven in gedachten?

Een positieve mindset helpt om je doelen te bereiken en de kansen als het ware naar jou toe te trekken. Het betekent niet dat je blind moet zijn voor eventuele uitdagingen waar je mee te maken krijgt, maar wel dat je je steeds weer richt op de positieve aspecten en mogelijkheden die zich voordoen.

Wil jij ook de kracht van je gedachten en woorden inzetten?

In mijn 1:1 traject Connecting The Dots, coach ik je o.a. met de methode van Dr. Joe in gedachten. Door je met schrijfoefeningen en visualisaties te focussen op wat je wilt bereiken en je daarop richten, transformeer je je leven. Je zit jezelf niet langer in de weg en laat je niet langer tegenhouden door angst en zorgen. Je voelt je gelukkiger en ervaart meer voldoening. En dit helpt je om alles uit je werk en je leven te halen.