Ons brein is in staat om met beperkte informatie tot fantastische resultaten te komen.
Ideeën bedenken, oplossingen verzinnen, inspirerende verhalen vertellen zijn allemaal geweldige uitkomsten van wat onze hersenen kunnen.
Het risico is dat we gebeurtenissen in een mum van tijd interpreteren. Onze gedachten bedenken een logische verklaring van wat we zien, horen, denken en trekt conclusies, die niet altijd de waarheid zijn.
Een voorbeeld. Als je negatief denkt: ‘ik kan niet goed schrijven’ kan dat ertoe leiden dat je daar van overtuigd raakt en daardoor schrijfwerk uit de weg probeert te gaan.
Hoe buig je de kritische, negatieve gedachten die je hebt en de woorden die je gebruikt, om naar iets positiefs?
Zelfbewustzijn en zelfcompassie zijn daarbij superbelangrijk. Je bewust worden van hoe je over jezelf denkt en tegen jezelf praat.
Marjon Bohré is psycholoog, trainer en gecertificeerd facilitator van de trainingsprogramma’s van Brené Brown. Ze helpt mensen veerkracht te ontwikkelen en hun perfectionisme los te laten. Marjon schreef een boek over ‘De Perfectieparadox’, over hoe we onophoudelijk streven naar een onhaalbaar ideaal. En toont in haar boek aan dat we daarmee onze ontwikkeling in de weg staan. In dit interview lees je er meer over.
Marjon deelt hieronder een fijne schrijfoefening om je zelfcompassie te trainen.
Een dagelijkse intentie zetten
Begin de dag met een leeg vel (digitaal) papier. En stel jezelf de vraag: Wat is mijn intentie voor vandaag en wat neem ik me voor?
Zoals: “Ik neem me voor om vandaag mild te zijn als ik een fout maak.”
Schrijf deze intentie in een notitieboek of zet ’t op een post-it, zodat je het de hele dag kunt zien.
Wat zeg en denk je nu?
De meeste mensen schrikken ervan hoe onaardig ze tegen zichzelf zijn. Wat je over jezelf denkt of zegt, zou je nooit hardop zeggen tegen iemand anders. Schrijf dus eerst eens op wat je tegen jezelf zegt.
Hoe praat je tegen een vriendin?
Leg er dan eens een leeg papier naast en bedenk wat je zou zeggen tegen een collega of een goede vriendin. Als die persoon in zo’n situatie zitten, wat zou je dan tegen die persoon zeggen? Schrijf dat eens uit.
Reminder voor meer zelfcompassie
Hang die tweede boodschap op, als een compassievolle reminder voor jezelf. Geef het een plek waar je het iedere dag ziet. En zorg ervoor dat je continu, bijna geïndoctrineerd, wordt met dat soort positievere ontwikkelgerichte boodschappen.
Ben jij onzeker over wat je schrijft en voelt het wankel om te delen?
In het Connecting the Dots programma kijken we naar de positionering van jouw bedrijf. Je ontdekt welke woorden bij jou en je bedrijf passen, zodat je meer rust en vertrouwen ervaart als het gaat om je marketing.