Slow living: langzamer leven met bewuste aandacht

Werk, verplichtingen, en constante prikkels kunnen zorgen voor een gevoel van haast en onrust creëren. Gelukkig is er al een aantal jaar een tegenbeweging: slow living, ofwel langzamer leven. Deze levensstijl heeft veel raakvlakken met mindfulness en helpt je langzamer en bewuster te leven, met aandacht voor elke ervaring.

Bewustwording in je dagelijks leven

Slow living begint bij het bewustzijn van elk moment. Het gaat niet om de snelheid, maar om de diepte. Bewuste aandacht geven aan alles wat je doet.

Genieten van je ochtendkoffie zonder afgeleid te worden door je telefoon, of bewust luisteren naar het fluiten van vogels terwijl je naar je werk gaat. Dit bewustzijn stelt je in staat om je te verbinden met de essentie van het leven.

Slow living herinnert je eraan dat het leven niet alleen gaat om de bestemming, maar om de reis. Het nodigt uit tot dankbaarheid voor elk moment, en herinnert je aan de schoonheid van eenvoud.

Oefenen in slow living

Slow living mag dan eenvoudig klinken, maar in een wereld die draait op constante verbinding en instant satisfaction, kan het een uitdaging zijn om toe te passen. Het vraagt wat oefening en toewijding omdat je zo gewend bent 101 dingen tegelijk te doen of constant bezig zijn met de wereld om je heen.

Gelukkig kun je met heel kleine stappen beginnen. Ik geef je 3 voorbeelden van slow living die je vandaag al kunt toepassen:

  1. Mindful eten: in plaats van gehaast een maaltijd naar binnen te werken, neem je de tijd om van elke hap te genieten. Proef de smaken en voel de textuur van je eten. Deze eenvoudige handeling kan je helpen om beter naar je lichaam te luisteren en overeten te voorkomen.
  2. Pauzes nemen: neem gedurende regelmatig de dag korte pauzes om te ademen en je bewust te worden van het hier en nu. Sluit je ogen, adem diep in en uit en laat je gedachten, emoties en eventuele spanningen los.
  3. Offline momenten: we zijn vaak geneigd om overal en altijd verbonden te zijn via onze apparaten. Plan regelmatig momenten in waarop je offline gaat. Geniet van de echte wereld om je heen.

Wat brengt het je om te vertragen?

Het implementeren van slow living in je leven en werk heeft vele voordelen. Het vermindert stress en angst, verbetert je relaties doordat je echt aanwezig bent bij anderen, verhoogt je creativiteit en verbetert hoe je je voelt. Het stelt je in staat om te genieten van de kleine dingen, die vaak de grootste bronnen van geluk zijn. 

Intunen op wat je hart je vertelt

Een belangrijk aspect dat heel mooi bij slow living past, is het verbinden met je eigen hart. Dit betekent luisteren naar je intuïtie en je gevoelens, en beslissingen nemen die in overeenstemming zijn met je ware zelf.

Lees ook de blogs:
Durf te vertrouwen op je hart
Hart intelligentie: waarom het zo belangrijk is om je hart te volgen
Hartcoherentie: maak gebruik van de kracht en wijsheid van jouw hart

Hartcoherentie als hulpmiddel

Hartcoherentie is een techniek die naadloos aansluit bij slow living. Door je aandacht te richten op je hart en bewust te ademen, bereik je coherentie tussen je hartritme en ademhaling. Dit bevordert een diepe staat van ontspanning en welzijn, wat je helpt om nog intenser te genieten van het moment. Wil je meer weten over hartcoherentie? Als coach begeleid ik je om deze techniek te leren en in je dagelijks leven en je werk te integreren.