Als je je woorden verandert, verander je je ervaring

Wist je dat we gemiddeld tussen de 15.000 en 20.000 woorden per dag gebruiken? Het is dus niet zo gek dat je woorden een enorme invloed hebben op je gedachten, emoties en uiteindelijk je realiteit.

De taal die je gebruikt, zowel in je gedachten als hardop, bepaalt hoe je je voelt en welke overtuigingen je hebt. De manier waarop je over jezelf, je doelen en je toekomst praat, heeft een directe invloed op je onderbewustzijn.

Laat je je woorden vóór of tegen je werken?

Net zoals gedachten kunnen woorden vóór en tegen je werken. Vaak is je taalgebruik zo’n automatisme, dat je het niet eens meer doorhebt. Met krachtige woorden geef je jezelf een boost. Met beperkende woorden voedt je je angsten en onzekerheden.

Zodra jij zegt: “Als ik klanten aantrek…” of “Als ik die baan krijg…” leg je onbewust de nadruk op je twijfels.

Het woord “als” laat ruimte voor onzekerheid en maakt het moeilijker om te vertrouwen in jezelf en je capaciteiten op te bouwen. Je zegt in feite: “Tja, geen idee of het lukt hoor, maar het zou wellicht mogelijk kunnen zijn dat het lukt.”

Maar wat als je dat ene kleine woordje zou vervangen voor iets krachtigers?

Use words to lift you up not bring you down

Meer vertrouwen en zekerheid uitstralen

Een eenvoudige, maar buitengewoon krachtige techniek om taal in jouw voordeel te laten werken, is het vervangen van het woord ‘als’ door ‘wanneer’.

In plaats van te zeggen: “Als ik die baan krijg…”, verschuif je naar: “Wanneer ik die baan krijg…”.

Hetzelfde geldt voor situaties zoals: “Als ik een leuke partner ontmoet…”. Verander dat bijvoorbeeld naar: “Wanneer ik een partner ontmoet…”.

Het woord “wanneer” zorgt voor een gevoel van zekerheid en vertrouwen. Het laat zien dat het slechts een kwestie van tijd is voordat jij je doel behaald.

Je onderbewustzijn ontvangt deze boodschap van vastberadenheid en begint samen te werken met je mind om de stappen te zetten die nodig zijn om je plannen te laten slagen.

Deze taalwissels hebben een positief effect

Hoe komt het nou dat sommige woorden je empoweren en andere taal je juist beperkt?

In het boek ‘Power vs Force’ legt  Dr. David Hawkins uit dat onze emoties en gevoelens bepaalde trillingsfrequenties uitzenden. Die emoties zie je terug in de manier waarop je denkt en praat en ze hebben zelfs de kracht om onze genen en DNA te beïnvloeden. Schaamte of schuldgevoel trilt bijvoorbeeld op een lage frequentie en moed en liefde trillen op een veel hogere frequentie.

Hier kun je zowel op persoonlijk vlak als op je werk handig gebruik van maken. Ik geef je een aantal voorbeelden:

Slimme taalwissels - de kracht van woorden voorbeelden

Maar ook nog even dit

Het woord ‘maar’ kan de betekenis van een zin volledig veranderen. Het creëert vaak een contrast of tegenstelling tussen twee delen van een zin. Hierdoor vestig je de aandacht meestal op het tweede deel van de zin, wat het eerste deel kan verminderen of zelfs volledig ontkrachten.

Vaak introduceert het woord ‘maar’ iets negatiefs na een positieve uitspraak. Daardoor gaat de positieve boodschap soms verloren.

Bijvoorbeeld:

“Je hebt een goede presentatie gegeven, maar er waren enkele fouten.” In deze zin ligt de nadruk op de fouten, niet op de goede presentatie.

Om effectiever en positiever te communiceren, helpt het om het woord ‘maar’ in zo’n geval te vervangen door ‘en’:

“Je hebt een goede presentatie gegeven en er zijn enkele punten die je kunt verbeteren.”

In deze zin houd je de focus op de goede presentatie, terwijl er ook ruimte is voor verbetering.

Taal als hulpmiddel voor persoonlijke groei

Wees je bewust van de taal die je gebruikt, zowel in je innerlijke dialoog als in gesprekken met anderen.

Je zult ontdekken dat je door te letten op je dagelijkse taalgebruik je positiever denkt, meer vertrouwen hebt in je eigen kunnen en actiever streeft naar het behalen van je doelen.